EGIPAT NAJAVIO OSVETU

Izrael tvrdi da je na Sinaju ubio osam islamista

06.08.2012 u 14:37

Bionic
Reading

Izraelski ministar obrane objavio je u ponedjeljak da je osam islamista ubijeno u nedjelju u pokušaju prelaska izraelske granice s Egiptom na Sinaju, a egipatske vlasti najavile su da će osvetiti 16 graničara ubijenih u napadu na Sinaju koji pripisuju 'teroristima', prenose agencije Reuters i AFP

Izraelski ministar Barak je pred parlamentarnim povjerenstvom također rekao da su napadači ubili između 13 i 15 egipatskih graničara, prenosi agencija Reuters.

Dodao je da je Izrael u kontaktu s egipatskim vlastima 'kako bi vidjeli treba li im kakva pomoć'.

Egipatska vosjka priopćila je u ponedjeljak da će 'svaka osoba koja je povezana s teroristima koji su zadnjih mjeseci napadali egipatske sigurnosne snage na Sinaju to skupo platiti', javlja AFP.

Napad na pograničnoj postaji na Sinaju, blizu egipatsko-izraelske granice, izvele su u nedjelju osobe u odjeći sinajskih beduina koje su dovezle dvama automobilima i otvorile vatru na graničare, ubivši njih 13, prema medicinskim izvorima, odnosno 15 prema sigurnosnim.

Napad se zbio nedaleko od graničnog prijelaza Karm Abu Salema (Kerem Šaloma, kako ga zovu Izraelci), između Egipta i Izraela.

Sinaj, gdje je veći broj popularnih egipatskih ljetovališta, većinom naseljavaju beduini koji su za vladavine Hosnija Mubaraka dugo bili marginalizirani. Nesigurnost je znatno porasla na Sinaju nakon pada Mubaraka u veljači 2011.

Stanje na Sinaju dodatno otežava slaba vojna nazočnost, zbog demilitarizacije tog sektora sukladno izraelsko-egipatskom mirovnom ugovoru iz 1979.

Plinovod koji prolazi sjeverom Sinaja na putu za Izrael i Jordan bio je također meta petnaestak napada u zadnjih godinu dana.