Svijet DEUTSCHE WELLE:

Hrvati - europski rekorderi u pesimizmu

Više od polovice građana EU-a smatra da vrhunac ekonomske krize tek dolazi. Najveći pesimisti u regiji su Hrvati i Srbi, a gotovo svi Hrvati misle da je već i sad njihovo gospodarstvo na koljenima

Građani Europe ostaju pesimisti kad je riječ o gospodarstvu - kako u njihovim zemljama, tako i u Europi i svijetu. Dapače, 60 posto Europljana uvjereno je kako najgore tek dolazi. Barem u tom pesimizmu, zemlje jugoistoka Europe su već u Europskoj uniji - jer tek tamo je rašireno mišljenje kako je već loše, ali kako će biti još gore, piše DW.

Tako među onima koji ekonomsku situaciju u svojoj zemlji smatraju lošom ima najviše Hrvata, čak 94 posto. Tek nešto bolje mišljenje vlada u Srbiji (89 posto) i Crnoj Gori (86 posto). Sve te zemlje su daleko iznad europskog prosjeka pesimista prema vlastitim gospodarstvima gdje ih je 70 posto.

Građani Hrvatske su vodeći u regiji i po postotku onih koji su uvjereni da im je kvaliteta života lošija od prosjeka u EU-u. Kako je utvrđeno u posljednjem istraživanju Eurobarometra, nakon Hrvata dolaze Srbi, Makedonci i Crnogorci.

Najveća briga - nezaposlenost


Kada je riječ o konkretnim gospodarskim problemima, Europa se slaže da je nezaposlenost najveći izazov. Tako misle i građani 27 zemalja Europske unije, baš kao i šest zemalja kandidata. Nezaposlenost je doista izuzetno složen problem jer novih radnih mjesta neće biti bez gospodarskog rasta. A gospodarski rast - i to tek slabašan, može se očekivati tek u godinama koje slijede.
207628,202160 ,207443 ,196122'Izazov gospodarskog rasta prisutan je i u EU-u i na Zapadnom Balkanu. Zato Europska komisija ima vrlo slične preporuke i za zemlje članice i za zemlje kandidate ili potencijalne kandidate, koji se svode na dva ekonomska kriterija: makroekonomsku stabilnost i strukturalne reforme', kaže Peter Polajnar iz Ureda za proširenje Europske komisije.

'Ovo nije život'


I u Bruxellesu su svjesni kako su upravo zemlje koje su se najviše približile Europskoj uniji, ujedno i najviše pogođene gospodarskom krizom. Tu je prije svega Hrvatska, ali i Srbija je teško pogođena iz istog razloga. Jednako tako, i popis ostalih briga sličan je u Europi i u regiji: nakon nezaposlenosti, slijedi opća ekonomska situacija, te porast cijena. Tek potom na red dolaze brige oko zdravstvene zaštite, poreznog sustava i terorizma.

Prema istraživanju europskog javnog mnijenja iz prve polovice ove godine može se vidjeti i kako su građani Srbije lideri u regiji po broju nezadovoljnika vlastitim životima - čak 63 posto. Tu su rame uz rame s Portugalcima (66 posto) i Grcima, gdje je 68 posto upitanih nezadovoljno životom kakav trenutno vode.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još