BENEDIKT U JERUZALEMU

Papa posjetio sveta mjesta i sastao se s velikim muftijom

12.05.2009 u 11:09

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. posjetio je u utorak, u sklopu svog hodočašća po Svetoj zemlji, sveta mjesta u Jeruzalemu koja se nalaze u središtu izraelsko-palestinskoga sukoba, prenose novinske agencije.

Papa je bio pred Zapadnim zidom (Zidom plača), ostatkom najstarijeg židovskog hrama i najsvetijim židovskim mjestom koje datira još iz rimskoga doba, a prije toga je kao prvi papa u povijesti posjetio džamiju Hram na stijeni koja dominira jeruzalemskim Starim gradom, gdje se sastao s velikim muftijom Muhamedom Huseinom, visokim palestinskim muslimanskim klerikom.

U procjep na Zapadnome zidu umetnuo je papirić s pisanom porukom, što je tradicionalna gesta, a potom se sastao s dvojicom izraelskih rabina, prenosi agencija Reuters.

S muftijom je Papa razgovarao o zajedničkim korijenima svih triju monoteističkih vjera u priči o Abrahamu i Jeruzalemu.

Jeruzalemski veliki muftija Muhamed Husein, Benedikta XVI. je pozvao da odigra aktivniju ulogu u pokušaju da se okonča "izraelska agresija" na Palestince. "Mir i sigurnost, koji su na ovim područjima nepoznanica već desetljećima, moći će se uspostaviti tek nakon prekida izraelske okupacije te nakon što naš narod ponovno dobije slobodu i svoja prava", rekao je muftija.

"Željeli bismo da Vaša svetost odigra aktivniju ulogu u pokušaju da izraelska agresija prema našemu narodu, našoj zemlji i našim svetim mjestima u Jeruzalemu, u Gazi i na Zapadnoj obali prestane", kazao je.

Papa je u ponedjeljak tijekom posjeta memorijalnom centru Yad Vashemu govorio o strašnoj tragediji holokausta, istodobno razočaravši neke židovske vjerske poglavare koji su kazali kako su očekivali da se kao Nijemac i kršćanin i ispriča

"Uza svo poštovanje Svetome ocu, ne možemo zaboraviti činjenicu da se kao mladi Nijemac pridružio Hitlerovoj mladeži i Hitlerovoj vojsci koja je bila instrument istrebljenja židova", rekao je predsjednik izraelskog parlamenta Reuven Rivlin

Benedikt, rođen kao Joseph Ratzinger, bio je kao tinejdžer pripadnik Hitlerove mladeži - članstvo u toj organizaciji bilo je obavezno za sve mlade Nijemce - a tijekom Drugog svjetskog rata unovačen je u njemačku vojsku.