Svijet RAZGOVOR U DOWNING STREETU

Cameron i Putin malo o Siriji a onda požurili na džudo

London i Moskva i dalje se razilaze u vezi s načinom rješavanja sirijske krize, rekao je u četvrtak britanski premijer David Cameron nakon susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali će dvije zemlje 'nastaviti suradnju kako bi pronašle rješenje'

'Postoje, dakako, razlike u stajalištima o sirijskom sukobu. No, obojica želimo da se sukob završi i da Sirija ponovo bude stabilna. Preko naših ministara vanjskih poslova nastavljamo razgovarati o tome kako postići napredak o tom pitanju', istaknuo je britanski premijer nakon 45-minutnog razgovora s Putinom u Downing Streetu u poslijepodnevnim satima.

Rusija, stari saveznik Damaska, već je triput uložila veto na rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti u kojima se Siriji prijeti sankcijama.

Predsjednik Putin istaknuo je pak da s Cameronom 'dijeli gledište o određenom broju pitanja'.

'Suglasili smo se da ćemo nastaviti surađivati kako bismo pronašli dobro rješenje', dodao je.

Dvojica čelnika razgovarala su i o trgovini i energetskoj suradnji te su izrazili želju za 'jačanjem izvoza i ulaganja' između dviju zemalja.

Cameron je pohvalio 'stalno unaprjeđenje' englesko-ruskih veza koje su se zategnule 2006., kada je u Londonu ubijen bivši ruski agent Aleksandar Litvinjenko, kritičar ruske politike.

Putin je iskoristio prigodu da pohvali 'nezaboravnu' svečanost otvaranja Olimpijskih igara u Londonu, istaknuvši da Rusija koja 2014. organizira zimske igre u Sočiju, želi izvući pouke iz britanskog iskustva.

Dvojica čelnika su zatim u automobilu otišli na završnicu olimpijskog natjecanja u džudu, Putinov najdraži šport u kojemu je nositelj crnog pojasa.

'Jedva čekam da predsjednika povedem na džudo, ali podsjećam da ćemo samo gledati, a ne sudjelovati', našalio se Cameron.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još