U SLOVENIJI

Austrijski Hypo tuži bivše direktore za 23,4 milijuna eura

02.08.2012 u 13:06

Bionic
Reading

Austrijska Hypo Alpe Adria banka uložila je civilne tužbe kojima od nekada vodećih ljudi u svojim slovenskim podružnicama traži odštetu od 23,4 milijuna eura, piše u četvrtak tisak

Informaciju je prvi objavio slovenski poslovni list Finance, a banka je to i potvrdila priopćenjem u kojem kaže da su odštetni zahtjevi u građanskoj parnici pokrenuti protiv nekadašnjih članova uprava Hypo banke i Hypo Leasinga u Sloveniji, Božidara Špana, Antona Romiha i Andreja Potočnika

Hypo građanskom parnicom nastoji naplatiti 'štetu koju su mu spomenuti nanijeli' jer mu je u interesu da se prošlo poslovanje slovenskih podružnica što prije i što detaljnije istraži, 'a moguće nepravilnosti sankcioniraju'.

Vodstvo obiju slovenskih podružnica iznenada je i bez prethodne najave smijenjeno početkom 2011.

Sredinom iste godine policija je postupala u vezi sa sumnjama o pranju novca i provizijama prebacivanima u Liechtestein i porezne oaze u svijetu prilikom poslovanja slovenskih podružnica Hypo banke i Hypo leasinga s građevinskom tvrtkom Vegrad.

Hypo i druge najveće slovenske banke odobravali su velikom građevinaru iz Velenja kredite u vrijeme velike ekspanzije poslova građevinskog sektora, osobito stanogradnje.

Dugovi Vegrada, koji je u međuvremenu otišao u stečaj, iznose 450 milijuna eura, od čega je samo 60 milijuna eura vjerovničkih potraživanja osigurano, prema tvrdnjama stečajne upraviteljice Alenke Gril.

Vrijednost Vegradove imovine nakon stečaja iznosi, međutim, samo 20 milijuna, pa će se vjerovnici, a među njima je i Hypo banka, teško namiriti iz stečajne mase.