Svijet SCHEUCH SE POVUKAO

Nova korupcijska afera trese Austriju

Korupcijski skandali u najjužnijoj austrijskoj pokrajini odnijeli su u srijedu još jednu žrtvu: čelnik desničarske Koruške slobodarske stranke (FPK) podnio je ostavku jer ne može više trpjeti, kaže, stalno medijsko maltretiranje

Uwe Scheuch objavio je da se povlači iz politike, ali tvrdi da nije riječ o priznanju pogrešaka u golemu skandalu koji privlači pozornost medija, a mogao bi dogodine odigrati i važnu ulogu na državnim izborima.

Njegov brat Kurt preuzeo je dužnost.


Scheuch je bio i zamjenik koruškoga zemaljskog poglavara, a otišao je samo nekoliko dana nakon ostavke koruškoga konzervativnog čelnika. Taj je na sudu priznao da se okoristio prodajom državne banke Hypo Alpe Adria 2007.

Brzi odlazak regionalnog čelnika Narodne stranke (OeVP) Josefa Martinza prošli je tjedan obilježio vrhunac korupcijskih skandala koji su nagrizli povjerenje u dužnosnike i u lipnju natjerali austrijski parlament da usvoji paket mjera etičnosti.

Koruška je uporište Slobodarske stranke koju su euroskeptičnost i nacionalizam doveli do toga da na izborima u rujnu 2013. može i protiv socijaldemokrata lijevoga centra (SPOe) i protiv OeVP-a, stranke desnoga centra.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još