KI BI DA BI

Panetta: Nećemo napasti Iran

01.08.2012 u 16:08

Bionic
Reading

Američki ministar obrane Leon Panetta u srijedu je za sada isključio mogućnost pribjegavanja vojnoj opciji, odnosno napadu na iranska vojna postrojenja, na konferenciji za novinare održanoj zajedno s izraelskim kolegom Ehudom Barakom

Prije nego što se odlučimo za eventualnu vojnu opciju, možemo upotrijebiti mnoge druge mogućnosti, rekao je Panetta u izraelskom Ashkelonu gdje je posjetio Iron Dome, mjesto na kojemu je stacioniran proturaketni sustav koji su dijelom financirale Sjedinjene Države.

Panetta je ponovno istaknuo kako je angažman Sjedinjenih Država na sigurnosti Izraela i stanovništva te zemlje 'čvrst poput stijene'.

Barak je ocijenio kako je mogućnost da Iran odustane od svog nuklearnog programa vrlo malena. 'Unatoč sankcijama ili diplomatskim pokušajima Iranci i dalje svakodnevno obogaćuju uran potreban za oružje', upozorio je.

Panetta je kazao kako je njegova dužnost, kao ministra obrane, da ponudi niz opcija, među kojima su i vojne u slučaju da diplomatske ne budu imale uspjeha. 'Predsjednik Barack Obama jasno je dao na znanje da je prioritet za državnu sigurnost SAD-a spriječiti Irance da izrade nuklearno oružje te da su sve opcije u igri', rekao je Panetta.