Svijet DUŽINE 150 KILOMETARA

Čile voljan graditi tunel kojim će Bolivija izaći na more

  • Autor: tportal.hr
  • 12.5.2009 9:16:39
  • 12.5.2009 9:09:11

Čile je u ponedjeljak objavio da je voljan proučiti projekt trojice čileanskih arhitekata za gradnju tunela dugog 150 km koji će susjednoj Boliviji omogućiti izlaz na more, što ova traži već 130 godina, otkad je izgubila rat s Čileom.

Po prijedlogu trojice uglednih čileanskih arhitekata, Fernanda Castilla, Humberta Elisaha i Carlosa Martnera, tunel bi prolazio sjeverom Čilea, ispod granice s Peruom, a završio bi se na umjetnom otoku u Tihom oceanu koji će se izgraditi nasipavanjem tunela.

"Ova vlada je otvorena svim prijedlozima i svim zamislima koje mogu unaprijediti latinskoameričku integraciju", rekao je ministar vanjskih poslova Mariano Fernandez na tiskovnoj konferenciji.

Nakon Pacifičkog rata 1879.-83. protiv Čilea (zajedno s Peruom), Bolivija je izgubila oko 400 km obale, od čega se ova najsiromašnija zemlja Južne Amerike nije nikad gospodarski oporavila.

U bolivijskom ustavu se pristup moru proglašava "nepovredivim pravom" i "trajnim državnim ciljem".

Bolivija i Čile službeno ne održavaju diplomatske veze, ali se o bolivijskom izlazu na more redovito raspravlja u okviru međuvladina bilaternog povjerenstva koje ostvaruje prilično dobru suradnju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još