Svijet TROVANJE POLONIJEM

Arafatova udovica podiže optužnicu za ubojstvo muža

Udovica Jasera Arafata najavila je da će u utorak na francuskom sudu podići optužnicu protiv nepoznatog počinitelja za ubojstvo muža, s obzirom na to da su na osobnim stvarima bivšeg palestinskog čelnika otkriveni tragovi polonija, što navodi na zaključak da je otrovan

Optužnica će se tijekom dana u ime Suhe Arafat i njezine malodobne kćeri Zahve podnijeti istražnom sucu visokog suda u Nanterreu, blizu Pariza, kaže se u priopćenju koje je objavio ured francuskog odvjetnika Pierre-Oliviera Sura.

Sur je u srpnju izjavio da ga je Suha Arafat ovlastila za podizanje optužnice.

'Optužnica za ubojstvo koja se podiže protiv nepoznatog počinitelja, tako da Suha i Zahva Arafat nikoga ne optužuju: ni državu, ni skupinu ljudi, ni pojedinca - nije u zastari jer se podiže manje od 10 godina nakon događaja i nema drugu svrhu nego da utvrdi istinu u spomen na njihova supruga i oca', ističe se u tekstu.

'Suha i Zahva Arafat imaju puno povjerenje u francusko pravosuđe i, da bi mu omogućile potpuno neovisan rad, tijekom istrage neće davati intervjue, osim ako njihovu tužbu netko pokuša iskoristiti u svrhu političke instrumentalizacije', dodaje odvjetnik u priopćenju.

Palestinski vođa umro je 11. studenog 2004. u vojnoj bolnici u Percyju, blizu Pariza.

Pretpostavku o trovanju Jasera Arafata potaknulo je objavljivanje dokumentarnog filma na Al Jazeeri u kojemu se navodi da je Institut za radijacijsku fiziku iz Lausanne u Švicarskoj koji je analizirao biološke uzorke uzete s Arafatovih osobnih stvari otkrio 'neuobičajeno visoku dozu polonija'.

Polonij je iznimno otrovna radioaktivna tvar kojom je 2006. u Londonu otrovan Aleksandar Litvinjenko, bivši ruski špijun, a poslije disident koji je kritizirao predsjednika Vladimira Putina.
203489,202843,202462,99424
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još