SERGE BRAMMERTZ

'Karadžić mora na sudu pobijati optužnicu za genocid!'

31.07.2012 u 14:14

Bionic
Reading

Bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, kojemu se pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) sudi za ratne zločine, morao bi na suđenju pobijati točke optužbe koje ga terete za genocid i to bi morao biti dio dokaznog postupka obrane, izjavio je glavni tužitelj ICTY-a Serge Brammertz, dodajući kako je to glavni razlog zbog kojega je tužiteljstvo i uložilo žalbu na odluku prvostupanjskog vijeća kojom je Karadžić oslobođen dijela tih optužbi

Tužiteljstvo Haškog suda je početkom srpnja uložilo žalbu na odluku prvostupanjskog vijeća kojim je predsjedao sudac O-Gon Kwon, po kojoj nema dovoljno dokaza za to da su srpske snage pod vodstvom Radovana Karadžića izvršile genocid u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik. Karadžić je tako oslobođen optužbe za genocid na nekoliko lokaliteta u BiH u razdoblju od ožujka do prosinca 1992, ali ga se i dalje tereti za genocid u Srebrenici 1995.

'Smatramo da Karadžić mora argumentirano pobiti optužbe za genocid i da bi to trebalo prijeći u fazu dokaznog postupka obrane zajedno sa svim ostalim točkama optužnice', izjavio je Brammertz u intervjuu koji je u utorak objavio sarajevski Dnevni avaz.

Pritom je odbacio tvrdnje da tužiteljstvo ICTY-a nema ujednačen nastup u svim sudskim procesima, podsjećajući kako je do sada na temelju izvedenih dokaza osuđen niz visokopozicioniranih osoba odgovornih za ratne zločine na području bivše Jugoslavije.

'Dokazano je da se u Srebrenici dogodio genocid, da je vojska Republike Srpske zastrašivala stanovnike Sarajeva od 1992. do 1995. godine granatiranjem i snajperskim djelovanjem, da je u općinama BiH provedena kampanja progona, da su zločini seksualnog nasilja bili sastavni dio sukoba i da su civili iz svih etničkih skupina zarobljavani i ubijani', kazao je Brammertz.

Istaknuo je kako svi dokazi prikupljeni u proteklih devetnaest godina čine čvrstu osnovu za suđenja Karadžiću i Ratku Mladiću

Brammertz je dodao kako se nada da će tužiteljstvo u narednih dvanaest mjeseci završiti s iznošenjem dokaza u postupku protiv Mladića.

Brammertz je odlučno odbacio mogućnost da tužiteljstvo ICTY-a radi pod političkim pritiscima uključujući tu i postupke protiv Karadžića i Mladića.

'Tužiteljstvo nije pod političkim pritiskom. To je sudski proces koji je po mom sudu nepristran, pravedan i izbalansiran. To je teški proces u kojem moramo dokazati izvan svake razumne sumnje da su optuženi krivi za teške zločine često počinjene tijekom dugog vremenskog razdoblja na širokom geografskom prostoru', kazao je Brammertz.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ponudio je početkom srpnja glavnom tužitelju ICTY-a Brammertzu svu potrebnu pomoć u nastojanjima da pri žalbenom vijeću Haškog tribunala ospori odbacivanje dijela optužnice protiv Karadžića za genocid u sedam bosanskohercegovačkih općina. Izetbegović je tom prilikom podsjetio kako je sudsko vijeće na polovici sudskog postupka protiv Slobodana Miloševića utvrdilo da su utemeljeni dokazi tužiteljstva da je Milošević u suradnji s Karadžićem i bosansko-srpskim vodstvom odgovoran za genocid u općinama BiH, a sada se pak takvom odlukom u slučaju Karadžić tvrdi da tužiteljstvo nije dokazalo genocid u općinama BiH i Karadžić oslobađa odgovornosti u tom istom kontekstu.