BILATERALNI SPOR NIJE SMETNJA

SAD pritišće Bruxelles zbog članstva Hrvatske

11.05.2009 u 23:18

Bionic
Reading

Sjedinjene Države potiču Hrvatsku i Sloveniju na traženje rješenja za bilateralni spor, koji načelno ne bi trebao biti smetnja za članstvo kako u NATO-u tako i u EU-u, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu visoki američki dužnosnik

BRUXELLES - 'Sjedinjene Države definitivno potiču traženje rješenja. Ne sugeriramo da je neko rješenje bolje od drugog, ali tražimo od obiju zemalja da rade na rješavanju problema', rekao je Stuart Jones, pomoćnik Daniela Frieda, zamjenika američke državne tajnice Hillary Clinton, koji je zadužen za europske i euroazijske poslove.

Stuart boravi u Bruxellesu uoči posjeta američkog potpredsjednika Joe Bidena Bosni i Hercegovini, Srbiji i Kosovu od 19. do 21. svibnja.

'Htio bih reći kako vidimo da postoji dobra volja na obje strane. To nije lako pitanje. Ali, načelno gledajući, mislim da bilateralna pitanja ne bi smjela biti prepreka za članstvo. Mislim da se kriteriji za članstvo u NATO-u i u EU-u ne bi trebali povezivati s bilateralnim pitanjima', rekao je Jones odgovarajući na pitanje pokušavaju li Sjedinjene Države utjecati na rješavanje zastoja u hrvatskim pregovorima zbog bilateralnog spora sa Slovenijom.

Stuart drži da postoji veliki politički rizik zbog usporavanja proširenja EU-a na zapadni Balkan uslijed bilateralnih pitanja.

'Mislim da postoji veliki rizik. Građani i vođe tih zemalja vrlo su dobro reagirali na perspektivu članstva u EU-u i naznačili su da su voljni poduzeti potrebne reforme. I ako se perspektiva članstva odgađa ili negira, onda mislim da možemo očekivati usporavanje reformi i pogoršanje političkih uvjeta', rekao je Jones.

'Svaki slučaj je različit. Situacija sa Slovenijom i Hrvatskom je različita od makedonske situacije. Ali, nakon što sam nekoliko dana proveo u Bruxellesu, mislim da većina dijeli viziju da je integracija dobra stvar. Mislim da Sjedinjene Države i naši europski partneri trebamo udvostručiti napore kako bi se proces nastavio i kako bismo uvjerili javnost u tim zemljama da je proces u tijeku', istaknuo je Stuart Jones.