NOVE SANKCIJE

SAD baca Iran u potpunu izolaciju

31.07.2012 u 10:54

Bionic
Reading

Američki Kongres uskoro bi mogao donijeti nove, pooštrene sankcije Iranu, nakon što su Senat i Predstavnički dom u ponedjeljak postigli kompromis o novom zakonu o sankcijama

Ukoliko se usvoji zakonski prijedlog, novim će se sankcijama pojačati pritisak Sjedinjenih Država i Europske unije na zemlje koje nastavljaju kupovati iransku naftu, što bi u konačnici trebalo odvratiti Iran od proizvodnje nuklearnog oružja.

'Proširene energetske sankcije sadržane u ovom ključnom zakonu učinkovito stavljaju na crnu listu iranski energetski sektor i svakoga tko ima posla s njim', izjavila je Ileana Ros-Lethinen, republikanska predsjednica vanjskopolitičkog odbora.

Iran tvrdi da razvija nuklearni program u civilne svrhe.

Iransko gospodarstvo pati zbog sankcija, a iranska proizvodnja nafte pala je na najnižu razinu od 1988. godine.

'Dok (iranski čelnici) ne razjasne svoj nuklearni program, dok ne zaustave tlačenje svoga naroda i potporu terorističkim aktivnostima, suočavat će se sa sve većom međunarodnom izolacijom i sve većim gospodarskim i diplomatskim pritiskom', izjavio je Tim Johnson, demokratski predsjednik senatskog odbora za bankarstvo.

Prema Johnsonovim riječima, novi zakonski prijedlog uključuje nove sankcije na prodaju svih vrsta roba ili usluga iranskoj naftnoj i plinskoj industriji, uključujući osiguranja i reosiguranja.