NAPREDNI ISTOK

Vijetnam uvodi bračnu jednakost za istospolne parove

31.07.2012 u 07:29

Bionic
Reading

Iako je službena politika prije deset godina homoseksualnost proglašavala 'društvenim zlom', danas je Vijetnam prva azijska i komunistička država u kojoj se ozbiljno razmatra uvođenje bračne ravnopravnosti za istospolne parove

Iako se uvijek barem nominalno borio za prava potlačenih, komunizam baš i nema slavnu povijest kada je riječ o homoseksualcima. Fidel Castro ih je na Kubi zatvarao u logore i protjerivao iz zemlje (zbog čega se kasnije ispričao), u Jugoslaviji je pak homoseksualnost do kraja sedamdesetih bila ilegalna, a borba za LGBT ravnopravnost u Kini tek započinje. No čini se da će sve preteći Vijetnam, država koja inače baš i nije poznata po striktnom poštivanju ljudskih prava, čije Ministarstvo pravosuđa razmatra to da u novi Obiteljski zakon uključi i istospolne parove, odnosno da im omogući potpunu bračnu ravnopravnost!

Kako javlja USA Today, ta ideja Ministarstva pravosuđa je u vijetnamskoj javnosti dočekana s velikim iznenađenjem, između ostaloga i zbog toga što je službena politika komunističkog Vijetnama prije samo deset godina smatrala homoseksualnost 'društvenim zlom', u rangu s ovisnošću o drogama i prostitucijom. Također, u vijetnamskom društvu je homoseksualnost bila veliki tabu o kojem se u javnosti uopće nije govorilo pa je homoseksualna populacija do prije nekoliko godina živjela potpuno skriveno.

No stvari su se počele brzo mijenjati pa se sada u Hanoiju organiziralo i lezbijsko vjenčanje koje zasad nema pravnu valjanost, ali je snažan simbolički čin. Još glasnije je odjeknuo prijedlog Ministarstva pravosuđa, o kojem će se sljedeće godine raspravljati i u Nacionalnoj skupštini, koja mora glasati za novi Obiteljski zakon, tako da nije sigurno kako će doista biti uvedena bračna ravnopravnost za istospolne parove.

Vijetnamski ljudskopravaški aktivisti pak kažu da je i prijedlog sam po sebi ogromna pobjeda, koja je rezultat i činjenice da tamošnji mediji u proteklih pet godina redovito i opširno pokrivaju LGBT teme. Uskoro se i tamošnja LGBT zajednica ohrabrila na izlazak iz ormara pa je snimka istospolnog vjenčanja iz 2010. postala jedan od najgledanijih videa na Youtubeu u Vijetnamu. Ministar pravosuđa Ha Hung Cuong je u intervjuu za nacionalnu televiziju ovako objasnio svoj prijedlog za uvođenje bračne ravnopravnosti: 'U državi imamo stotine tisuća homoseksualnih osoba. To nije mali broj. Mnogi od njih žive zajedno kao parovi, a da nisu nigdje registrirani, što komplicira brojne situacije, primjerice tko je vlasnik zajedničke imovine. Važno je da se time pozabavimo u okviru zakona.'

Sada slijedi javna rasprava koja će trajati do svibnja sljedeće godine, kada istječe rok u kojem Ministarstvo pravosuđa mora dovršiti novi Obiteljski zakon. Hoće li bračna ravnopravnost istospolnih parova doista biti izglasana, još nije sigurno, no vijetnamska LGBT zajednica prihvaća prijedlog s oduševljenjem, kao pokazatelj koliko brzo se stvari mijenjaju nabolje. Ako Vijetnam uvede bračnu ravnopravnost sljedeće godine, bio bi prva azijska država koja se odlučila na taj korak. U svakom slučaju, razmatranje takvog poteza će pomoći skidanju stigme s istospolnih parova i LGBT zajednice.