REFERENDUM U RUMUNJSKOJ

Slab odaziv mogao bi ostaviti Basescua na vlasti

29.07.2012 u 21:17

Bionic
Reading

Odaziv građana na referendum o smjerni rumunjskog predsjednika Traiana Basescua vrlo je nizak, te bi zahvaljujući tome Basescu mogao ostati na vlasti

Do 17 sati na referendumu je glasovalo 26,89 posto birača, a da bi bio valjan, potreban je odaziv iznad 50 posto.

Parlament, kojim dominira ljevičarska Socijal-liberalna unija (USL) premijera Victora Ponte, suspendirao je desnog Basescua pod optužbom da je prekoračio svoje ovlasti a na referendumu se odlučuje hoće li trajno napustiti predsjednički položaj.

Rumunjski ustavni sud je presudio da većina glasova izašlih na referendum nije dovoljna za smjenu Basescua te da na birališta mora izaći barem 50 posto od 18,3 miljuna rumunjskih birača kako bi referendum bio važeći.

Masovna apstinencija birača u zemlji gdje je prosječni odziv oko 50 posto i u uobičajenim okolnostima mogao bi dovesti do toga Basescu ostane na položaju zbog slabog odziva čak i ako većina glasuje za njegovu smjenu.

Istraživanja javnog mišljenja pokazivala su da će protiv Basescua glasovati više od 60 posto Rumunja koji izađu na referendum.

Ako odaziv na referendum ne dosegne potrebni prag, referendum će biti poništen i predsjednik Basescu će nastaviti svoj mandat do 2014.