ANTINUKLEARNI PROSVJED

Japanci napavili živi zid oko parlamenta

29.07.2012 u 14:26

Bionic
Reading

Kao svakog tjedna posljednjih mjeseci, tisuće Japanaca došle su u nedjelju u Tokio na antinuklearne prosvjede i napravile živi zid oko japanskog parlamenta, kojeg su tijekom sat vremena simbolično opkolili

Tom manifestacijom na kojoj se okupilo 10.000 ljudi, traži se prestanak uporabe nuklearne energije u toj zemlji traumatiziranoj katastrofom centrale Fukushima u ožujku 2011.

Jedan od organizatora manifestacije je rekao da su prosvjednici stigli iz cijele zemlje.

Na čelu povorke bili su aktivisti u bijelim kombinezonima s plinskim maskama na licima, poput radnika koji su radili na dekontaminaciji centrale Fukushima, bubnjali su po žutim metalnim spremnicima s oznakama radioaktivnih tvari.

Prosvjednici su polagano hodajući u povorci ponavljali poruke "Vratite nam Fukushimu", "Zaustavimo nuklearnu energiju" i "Zaštitimo našu djecu".

Antinuklearni prosvjedi sve su češći nakon odluke premijera Yoshihika Node da vrati u pogon dva nuklearna reaktora. Noda je tada istaknuo da im prijete prekidi isporuke električne enegije jer se trećina struje proizvodi u nuklearnim centralama.

U subotu je pokrenut politički pokret Zeleni Japan koji namjerava predstaviti kandidate na sljedećim parlamentarnim izborima.