RUSIJA UPOZORAVA

Sirijski režim ne može sjediti prekriženih ruku

28.07.2012 u 13:56

Bionic
Reading

Rusija je u subotu upozorila na moguću tragediju koja prijeti sirijskom Alepu, ocjenjujući međutim da nije realno očekivati da će sirijska vlada sjediti prekriženih ruku dok naoružani pobunjenici okupiraju gradove

‘Upravo pokušavamo uvjeriti vladu da treba učiniti korake’, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare s japanskim kolegom u Sočiju, koju je prenosila službena televizija.

‘Međutim, budući da naoružana oporba okupira gradove poput Alepa, gdje bi po informacijama moglo doći do nove tragedije ..nije realno računati da će oni (vlada) to prihvatiti’, dodao je.

Sirijska vojska pokrenula je protuofenzivu protiv pobunjenika u Alepu u subotu, a zapadne vlade brinu se za moguću odmazdu protiv civila.

‘Kako se može očekivati da će u takvoj situaciji vlada samo rezignirano reći 'U redu, prevarili smo se. Dođite i svrgnite nas, promijenite režim’, kazao je Lavrov.

‘To jednostavno nije realno - ne zato što je nama taj režim drag - već jednostavno zato što to tako ne ide’, dodao je.
Rusija uporno odbija optužbe po kojima Moskva podupire režim Bašara al-Asada, traži uravnoteženi pristup, te kritizira Zapad da se stavio na stranu pobunjenika.