EGIPATSKI MEDIJI

Televizijski program žena u nikabu

28.07.2012 u 12:55

Bionic
Reading

U egipatskim medijima, tvrdi se, malo je ljudi tako principijelnih kao što je to šeik Abu Islam Abdalah iz ultrakonzervativne stranke salafista koja je, zajedno sa Strankom slobode i pravde (nekadašnja Muslimanska braća), dominirala na izborima krajem 2011. Naime, njegova je ideja još od 2005. bila sljedeća: spram uobičajenog kolorita egipatskog televizijskog programa, koji bilježi visoku frekvenciju sapunica i vijesti koje vode civilno odjeveni novinari i prezenteri, Abdalah je sanjao o visoko moralnom i stilski besprijekornom TV programu. Program bi, pred i iza ekrana, činile samo žene, odjevene u nikab

Glavna prepreka njegovoj kreposnoj viziji informativnog programa godinama su bili zakoni prijašnjeg Mubarakova režima, koji su jasno zabranjivali takvu javnu demonstraciju religijskih uvjerenja. Abdalah se tako morao zadovoljiti tek kompromisnim rješenjem, tzv. Ummah TV, na kojem su voditelji samo muškarci. No s promjenom režima, za Abdalaha pojavila se nova nada te je u brzom roku, nakon izbora, regrutirao tridesetak žena, tehničarki, novinarki, voditeljica... kojima će se na ekranu vidjeti samo oči, u svrhu punog ostvarivanja svoje vizije.

Lansiranje novog programa planirano je krajem srpnja te koincidira s mjesecom ramazanom, a prema službenim priopćenjima cilj novog kanala jest, očito, promocija nikaba, no i pokrivanje niza aktualnih tema, od kojih je prva na listi ženski preljub. Pravila što se može prikazati ne ostavljaju mjesta dvojbi: svako žensko lice koje nije pokriveno velom biti će cenzurirano na 100% nikab televiziji.

Le Monde donosi prve reakcije na ovaj jako znakoviti medijski projekt, koje se otkrivaju veoma mlake. Iz postaje Al-Jazeera poručili su tek da bi program tog profila bio primjereniji radiju. Unutar preslagivanja moći na egipatskoj političkoj sceni, salafaisti su zatražili da načela šerijata postanu glavnim izvor novih zakona, a drži ih se odgovornim i za osnivanje ćudorednih odreda koji paze, među ostalim, i na segregaciju spolova u javnosti. Analize ističu da osnaženi salafisti s osvojenih 28,7 posto glasova ciljaju na Ministarstvo obrazovanja u novoj vladi. No nakon što je početkom srpnja poništena odluka predsjednika Mohameda Mursija o sazivu parlamenta s islamističkom većinom, pitanje konačnog rasporeda moći u Egiptu neizvjesnije je no ikad. Hoće li se dva glavna islamistička pokreta sukobiti ili će prevagnuti onaj koji je spremniji na više ustupaka liberalnim strujama, ostaje vidjeti. Kao što se logično može pretpostaviti, uloga medija u cijelom procesu je sve osim bezopasna.