Svijet SVE JE NA ZNANSTVENICIMA

U Washingtonu završila 19. Konferencija o AIDS-u

Devetnaesta Međunarodna konferencija o AIDS-u zatvorena je u petak u Washingtonu zaključkom da je potrebno uložiti još veće napore na angažmanu znanstvenika, ali i političkih dužnosnika u nastojanju da se epidemija ove bolesti u svijetu okonča

‘Bila je to sjajna konferencija, čuli smo brojna mišljenja i korisne podatke’, rekla je profesorica pariškog Instituta Pasteur Francoise Barre-Sinoussi, znanstvenica iz ekipe stručnjaka koji su dobili Nobelovu nagradu za medicinu za otkriće HIV-a.

Barre-Sinoussi je prošli tjedan pokrenula novu svjetsku strategiju u liječenju i borbi protiv epidemije AIDS-a te je izabrana za novu predsjednicu Međunarodne udruge za borbu protiv AIDS-a, čiji su članovi organizirali ovu konferenciju.

‘Vidljiv je napredak kada je riječ o primjeni znanstvenih saznanja kojima dosad raspolažemo’, rekla je Barre-Sinoussi, aludirajući na više od osam milijuna inficiranih virusom HIV-a u siromašnim zemljama i zemljama u razvoju, a koje odsad imaju mogućnost liječenja antivirusnim lijekovima.

No, da bi rezultati bili učinkovitiji, u predstojeće dvije godine moramo se aktivnije angažirati na mobilizaciji još većeg broja znanstvenika, volontera i aktivista te političkih i vladinih dužnosnika na ovoj važnoj zadaći, kazala je.

U radu konferencije sudjelovalo je oko 20.000 predstavnika iz 190 zemalja svijeta te oko 2.000 novinara i aktivista koji sudjeluju u borbi protiv AIDS-a. Sudionici konferencije dogovorili su se da će nastaviti raditi na nastojanju da se AIDS u potpunosti iskorijeni.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još