OSUDA ASADU

SAD ‘vrlo zabrinute’, no odbijaju usporedbu Sirije s Libijom

28.07.2012 u 07:51

Bionic
Reading

Sjedinjene Države ‘vrlo su zabrinute’ situacijom u sirijskom gradu Alepu gdje vojska sprema odlučujuću ofenzivu protiv pobunjenika, ali odbijaju usporedbu sa slučajem Bengazija koji je isprovocirao međunarodnu intervenciju u Libiji 2011. godine

‘Vrlo smo zabrinuti situacijom u Alepu’, kazao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney osudivši ‘agresiju snaga (predsjednika) Asada protiv gradskog središta civilnog stanovništva’.

‘Vrsta naoružanja koju koriste protiv nenaoružanih civila pokazuje nastranost u koju je potonuo Asad’, kazao je Carney na tiskovnoj konferenciji.

Upitan o sličnosti situacije s onom u kojoj se u ožujku 2011. našao Bengazi, kao središte pobune u Libiji, glasnogovornik Bijele kuće kazao je kako je situacija posve različita jer je tada međunarodna zajednica vojno intervenirala kako bi se poštivala zona zabrane letenja, dok je sada situacija takva da ne postoji međunarodni konsenzus i da su Rusija i Kina već tri puta ulagale veto u UN-u vezano uz rješavanje pitanja Sirije.

Više četvrti u drugom po veličini gradu u Siriji Alepu našlo se u petak pod paljbom iz helikoptera sirijskih vojnih snaga uoči odlučujućeg napada koji se planira na pobunjenike u Alepu.

Istodobno je Kanada ocijenila ‘neprihvatljivom’ eskalaciju sukoba u Siriji zatraživši od svih članica Ujedinjenih naroda da ‘usvoje rezoluciju koju će čvrsto pratiti represivne sankcije prema režimu’.

‘Kanada je zgrožena činjenicom da se na rubovima grada okupljaju vojne snage jedne zemlje kako bi napale svoje vlastite građane’, kazao je u priopćenju ministar vanjskih poslova John Baird.

‘Radi se o neprihvatljivoj eskalaciji nasilja’, dodao je šef kanadske diplomacije pozvavši sve članice Vijeća sigurnosti UN-a, uključujući i one koji su u prošlosti podupirali režim, na jednoglasnu osudu tih akata i usvajanje rezolucije koju će pratiti i oštre sancije protiv režima Bašara al-Asada.

Turska je također pozvala na poduzimanje međunarodnih koraka kako bi se zaustavilo gomilanje snaga u Alepu. Bitka za Alep smatra se mogućom odlučujućom točkom preokreta u 16-mjesečnoj pobuni protiv Asadova režima u Siriji.

Turski premijer Recep Erdogan izjavio je kasno u petak kako međunarodne institucije trebaju zajedno poduzeti korake vezano uz vojni napad u Alepu i najavljenu moguću uporabu kemijskog oružja što je najavio Asad. ‘To gomilanje snaga u Alepu i posljednje izjave koje se odnose na upotrebu kemijskog oružja masovnog uništenja akcije su koje nas ne mogu ostaviti pukim promatračima’, rekao je Erdogan u Londonu na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s britanskim premijerom Davidom Cameronom. ‘Moraju biti poduzeti zajednički koraci u sklopu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, Organizacije islamskih zemalja, Arapske lige, i moramo raditi zajedno kako bi pokušali riješiti situaciju’, kazao je Erdogan.

Cameron je sa svoje strane rekao kako su Britanija i Turska zabrinule činjenicom da Asadova vlada namjerava poduzeti neke ‘doista grozne poteze u i oko grada Alepa’.