ÖZÜGERGIN NA SINJSKOJ ALCI

Turski veleposlanik: Odmakli smo od rata do savezništva

27.07.2012 u 11:39

Bionic
Reading

Burak Özügergin, veleposlanik Republike Turske u Zagrebu, gostovat će na Sinjskoj alci 5. kolovoza, potvrđeno je tportalu iz turskog veleposlanstva. Informaciju je jutros prvi objavio Goran Beus Richembergh, predsjednik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva, na svojoj Facebook stranici

'Od rata do savezništva'

'Došlo je vrijeme da turski veleposlanik posjeti Sinj, temeljem izvrsnihodnosa između Hrvatske i Turske, kao i postignute razine zrelosti tihodnosa. Svjedočanstvo je to koliko su se dvije nacije približile u prvomdesetljeću 21. stoljeća i koliko su daleko odmakle od rata dosavezništva unutar NATO-a', izjavio je veleposlanik Özügergin zatportal.

'Kao predsjednik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva sa zadovoljstvom mogu objaviti ekskluzivu: turski veleposlanik u Zagrebu g. Burak Özügergin prihvatio je poziv Viteškog alkarskog društva i nazočit će ove godine Sinjskoj alci 5. kolovoza kao prvi službeni turski predstavnik u povijesti te manifestacije', napisao je Goran Beus Richembergh.

Ovogodišnja natjecanja za slavodobitnika Sinjske alke počinju u petak, 3. kolovoza, natjecanjem za Baru. Natjecanje za Čoju je dan poslije, 4. kolovoza, dok će se natjecanje za 297. Sinjsku alku održati u nedjelju, 5. kolovoza.

Na alkarskom trkalištu traju završne pripreme za natjecanje, a prema najavama iz Viteškoga alkarskog društva (VAD) na dan 297. Sinjske alke gotovo cijeli državni vrh bit će u Sinju.

'Alka je pupčanom vrpcom vezana na kršćanski milje i kršćanske vrijednosti. Da je Alka bila samo igra, zamijenila bi je neka druga igra. No, budući da je vezana uz pobožnost prema Isusu Kristu i Blaženoj Djevici Mariji, ona će trajati', naglašeno je na sastanku splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića i izaslanstva Viteškoga alkarskog društva, održanom 17. srpnja u Nadbiskupskomu ordinarijatu u Splitu.

Viteška igra Sinjska alka održava se svake godine u prvoj nedjelji kolovoza u Sinju, na godišnjicu pobjede nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715. godine. Na taj dan je 700 hrvatskih vojnika iz Sinja uspjelo odbiti navalu vojske turskog seraskera Mehmed-paše Čelića koja je brojala 60.000 vojnika, stoji u Wikipediji.

Dana 15. studenoga 2010. Sinjska alka upisana je na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.