Svijet KAMEN SPOTICANJA - USTAVNE PROMJENE

Vijeće ministara zbog EU traži ubrzanje reformi

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine pozvalo je u četvrtak sve političke predstavnike i vlasti na nižim razinama da ubrzaju reforme potrebne da bi BiH mogla do kraja godine podnijeti molbu za stjecanje statusa zemlje kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji

Nakon tematske sjednice posvećene europskim integracijama, Vijeće ministara priopćilo je da je zadužilo institucije BiH da poduzmu sve aktivnosti potrebne za provedbu smjernica koje su s dužnosnicima Europske unije usuglasili politički dužnosnici BiH potkraj lipnja u Bruxellesu.

'Ispunjavanje obveza i ključnih prioriteta iz smjernica u zacrtanim rokovima omogućit će stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te podnošenje vjerodostojne molbe za članstvo u EU do kraja godine', navodi se u priopćenju Vijeća ministara BiH. Pojašnjava se da vlasti BiH u predstojećem razdoblju trebaju preuzeti propise te pregovarati s Europskom unijom jedinstvenim glasom.

Smjernice sadrže niz obveza koje trebaju provesti vlasti BiH, od ustavnih promjena do davanja odgovora na dva poglavlja koja se odnose na javne nabave i okoliš. Najozbiljnija zapreka je dokument o ustavnim promjenama, oko čijeg se sadržaja sukobljavaju vodeće hrvatske, srpske i bošnjačke političke stranke, a zbog sadržaja prijedloga koji je HDZ BiH usuglasio sa SDP-om BiH tu je stranku napustio hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

206405,206016,205678,204316
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još