NA UDARU VATIKANA

Nadbiskup Uran izgnan zbog nepriznate djece?

26.07.2012 u 14:11

Bionic
Reading

Špekulacije da je prekršio celibat i da ima nepriznatu djecu glavni su razlog što se Vatikan odlučio za premještaj umirovljenog ljubljanskog nadbiskupa Alojza Urana (67) u Trst, kako bi smirio javnost, priopćila je Slovenska biskupska konferencija

'Riječ je o privremenoj mjeri koja će trajati dok se to pitanje ne razriješi', izjavio je za Slovensku televiziju glasnogovornik Slovenske biskupske konferencije Andrej Saje.

'Radi se o pitanju navodnog očinstva, što je nadbiskup jasno zanijekao. Mislim da se radi o šumu u komunikaciji između njega i Svete Stolice, a kad to bude raščišćeno smjet će se vratiti u Sloveniju', rekao je Saje, istodobno demantirajući špekulacije nekih laičkih medija da bi kaznena sankcija kongregacije za biskupe protiv Urana mogla biti u vezi sa skandalom nakon propasti financijskih fondova koje je bila osnovala mariborska biskupija.

Uran je 1992. imenovan pomoćnim ljubljanskim biskupom, a 1993. posvećen u biskupa. Na mjesto ljubljanskog nadbiskupa imenovao ga je papa Ivan Pavao II. 2004. godine, nakon što je u Vatikan povučen njegov prethodnik na nadbiskupskoj stolici Franc Rode.

Uran je međutim krajem 2009. neočekivano zatražio umirovljenje, što je Vatikan prihvatio, a stvar se tada tumačila Uranovim zdravstvenim stanjem nakon operacije srca.


Nadbiskup Uran tada je razrješenje tražio zbog teškoća sa zdravljem, no istodobno su se, unatoč njegovu opovrgavanju, širile priče o njegovu navodnom očinstvu, rekao je Saje. Dodao je da je već tada prijašnji nuncij u Ljubljani uveo postupak utvrđivanja istinitosti takvih glasina.

Kako bi se stvari smirile, sada je donesena odluka da se Uran povuče iz slovenske javnosti i on se složio s premještajem u Trst, a nakon što se stvari razjasne 'vjerojatno će se moći vratiti' u domovinu, pojasnio je Saje. Riječ je o preventivnoj mjeri, a nije istina da je bivšem nadbiskupu zabranjeno da drži mise, dodao je.

Slovenski mediji zadnjih su dana o sankciji protiv Urana pisali kao o velikom skandalu, posebno zato jer nije bilo službene potvrde ni objašnjenja o razlozima, što je po njima sugeriralo da Uranova kazna ima i unutarcrkvenu pozadinu u samoj Sloveniji i govori o slabim odnosima u vrhu lokalne crkve. Zbog naloženog 'izgona iz domovine' neki mediji to problematiziraju i s aspekta poštivanja 'građanskih prava' nadbiskupa koji je u vrijeme obavljanja svoje dužnosti zbog svog načina i stila ophođenja s ljudima i vjernicima bio vrlo popularan.

Mariborski dnevni list Večer navodi da, unatoč Uranovom kategoričnom opovrgavanju, u Vatikanu sumnjaju da je on prekršio celibat. Navodno nije želio pristati na testiranje kako bi se ispitalo je li otac dvoje sada odrasle djece.

Zbog odbijanja crkvenih vlasti da prvih dana dadu objašnjenje o slučaju koji je skandalizirao slovensku javnost, ljubljansko Delo navodi kako izgleda kako su neobjavljivanjem prave pozadine zajedno s Uranom i svi Slovenci bili 'simbolički stavljeni na križ' te da je očito kako do kažnjavanja bivšeg nadbiskupa nije moglo doći bez visokopozicioniranih 'pomoćnika' Vatikana u samoj slovenskoj lokalnoj crkvi.