BAN KI-MOON IZ SARAJEVA

'Djelujte sada i zaustavite pokolj u Siriji!'

25.07.2012 u 22:35

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u srijedu je u parlamentu Bosne i Hercegovine pozvao međunarodnu zajednicu da prekine pokolj u Siriji

'Iz središta Bosne i Hercegovine, gdje je u Srebrenici 1995. počinjen genocid, upućujem poziv cijelom svijetu da ne oklijeva, da se ujedini i djeluje. Djelujte sada i prekinite pokolj u Siriji', rekao je Ban.

Glavni tajnik UN-a, koji je rekao da 'Ujedinjeni narodi nisu bili na visini svoje odgovornosti' tijekom rata u Bosni, gdje je izveden najgori masakr u Europi nakon Drugog svjetskog rata, naglasio je da je "međunarodna zajednica na kušnji u Siriji.

Ista ona 'međunarodna zajednica koja nije uspjela spriječiti genocid' u Bosni.

'Sutra idem u Srebrenicu, čije ime odzvanja kao jedno od najcrnjih poglavlja moderne povijesti', rekao je Ban, koji će biti prvi glavni tajnik Ujedinjenih naroda koji će se u memorijalnom centru pokloniti 5.600 žrtava pokolja, pokopanih nakon što su eksuhumirani iz zajedničkih jama i identificirani.

Nakon što su preuzele kontrolu nad Srebrenicom u srpnju 1995., tijekom nekoliko dana su snage bosanskih Srba ubile oko 8.000 muslimanskih muškaraca i mladića.