Svijet DOK HRVATSKA PRIVATIZIRA...

Slovački premijer želi nacionalizirati osiguravajuće kuće

Slovački premijer Robert Fico rekao je u srijedu da razmišlja o nacionaliziranju dviju privatnih osiguravajućih tvrtki kako bi uspostavio režim baziran na jedinstvenom javnom osiguranju

'Bilo bi mi draže da s dva privatna zdravstvena osiguravatelja postignemo dogovor, ali se ne libim reći da bi i eksproprijacija bila jedan od legitimnih načina', rekao je šef vlade novinarima u Bratislavi.

'Privatne osiguravajuće tvrtke morat će napustiti slovačko tržište', ustvrdio je predsjednik socijaldemokratske stranke Smer-SD i dodao da bi vrijednost dviju tvrtki trebao odrediti međunarodni revizor.

Privatni osiguravatelji Dovera, čiji je većinski vlasnik slovačka tvrtka Penta i Union Insurance, u vlasništvu nizozemske tvrtke Eureko, zajedno imaju 1,8 milijun klijenata, a prva osiguravajuća kuća te zemlje s 5,4 milijuna stanovnika je državna tvrtka VsZP.

'Slovačkom zdravstvenom sustavu kronično nedostaje novca, a privatni osiguravatelji ostvaruju dobitak na temelju državnog novca', rekao je Fico, koji želi da se sredstva usmjere pružateljima zdravstvenih usluga.

Slovačka je članica EU od 2004. a pridružila se eurozoni u siječnju 2009.

Podsjetimo, hrvatska Vlada ima potpuno suprotne namjere s najvećom osiguravajućom kućom Croatia osiguranjem koje je u postupku privatizacije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još