DEVET DOLARA PO DANU

Srbija nudi odštete za preživjele zatvorenike Golog otoka

25.07.2012 u 18:15

Bionic
Reading

Bivšim zatvorenicima Golog otoka srbijanska vlada namjerava isplatiti odštetu od devet dolara po danu zatvoreništva, na šta nekadašnji zatvorenici reagiraju nezadovoljstvom te najavljuju i tužbe, prenose u srijedu beogradski mediji, te podsjećaju kako je od 1948. do 1956. kroz taj zatvor prošlo oko 16 tisuća političkih zatvorenika te da nitko nije mogao pobjeći

Jedan od malobrojnih preživelih zatvorenika Golog otoka Božidar Vulović za agenciju Associated Press kaže kako je to 'bijedno', prisjećajući se kako su zatvorenici morali špijunirati jedni druge i tući druge zatvorenike ako bi im to bilo zapovjeđeno, te da su stalno dobijali batine, dok su radili ili išli na doručak ili ručak.

U izjavi koju u svom Premium servisu prenosi srbijanska agencija Tanjug, a objavljuje beogradski medij B92, Vulović ističe kako ni Međunarodni crveni križ niti bilo koja druga međunarodna humanitarna organizacija nikad nije posjetila otok dok su oni bili tamo.

Vulović podsjeća kako se za trivijalna djela moglo otići na Goli otok te da je bilo dovoljno da netko sluša radio Moskvu ili privatno kaže nešto dobro o Staljinu pa da se to javi tajnoj policiji nakon čega bi uslijedilo uhićenje i prebacivanje na Goli otok.

Podsjeća se kako su ljudi ondje dospijevali pošto bi ih režim Josipa Broza Tita optužio za izražavanje naklonosti prema ondašnjem lideru Sovjetskog Saveza Josifu Staljinu i njegovoj tvrdokornoj sovjetskoj diktaturi, te da je Tito tada bio uspostavio liberalniji vid komunizma, raskrstivši s Moskvom 1948., dobivši potom potporu Zapada.

Procjena je da je oko 600 zatvorenika svih jugoslavenskih naroda umrlo na otoku od torture i bolesti, a da je na tisuće njih pretrpjelo psihička oštećenja od nehumanog zatvorskog sustava koji ih je tjerao da se za opstanak bore jedni protiv drugih.

Neki od bivših srpskih zatvorenika prijete da će tužiti vladu pred Međunarodnim sudom za ljudska prava zbog, kako kažu, slabe naknade za strahote koje su preživeli, dok drugi kažu da će nerado prihvatiti ponudu države zato što nemaju vremena za duge pravne procedure.

Srbija je, navodi se, sada, sa zakašnjenjem, odlučila rehabilitirati žrtve Titovog komunističkog režima, uključujući bivše disidente, rojaliste i zatvorenike s Golog otoka, dok vlasti objašnjavaju da su do odštete od devet dolara dnevno došle pošto je i Hrvatska ponudila sličan iznos.

Ali to je bilo prije deset godina, kada je novac više vrijedio nego danas, a Hrvatska je svojim državljanima dala i status 'privilegovane' mirovine, ističe se te dodaje kako je Slovenija 2003. bivšim zatvorenicima Golog otoka ponudila 6.300 eura za svaku godinu provedenu na otoku, dok druge bivše jugoslovenske republike još nisu obeštetile svoje državljane.