UOČI BLEDSKOG FORUMA

Erjavec predlaže susret stručnjaka za Ljubljansku banku

25.07.2012 u 16:01

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u srijedu da će hrvatskoj ministrici vanjskih poslova i europskih integracija Vesni Pusić ovih dana predložiti da se financijski stručnujaci dviju vlada za pitanje Ljubljanske banke susretnu još prije njegova susreta s hrvatskom kolegicom u Sloveniji, predviđenog početkom rujna na Bledu

Takav ću prijedlog hrvatskoj ministrici uputiti pismeno, izjavio je Erjavec u srijedu nakon što se sastao s nekadašnjim guvernerom središnje banke Francom Arharom, financijskim stručnjakom koji je za pitanje Ljubljanske banke imenovala slovenska vlada.

Erjavec je nakon susreta rekao da je s Arharom razgovarao o 'tehničkim i logističkim pitanjima' vezanim za pitanje spora oko štediša nekadašnje Ljubljanske banke, ne želeći iznijeti druge detalje.

Dodao je da će hrvatskoj ministrici Pusić u svom pismu predložiti da se Arhar i Zdravko Rogić, kojega je kao svog stručnjaka za pitanje Ljubljanske banke imenovala hrvatska vlada, sastanu u zadnjem tjednu mjeseca kolovoza, a u svakom slučaju prije međunarodnog energetskog foruma koji se 2. i 3. rujna održava na Bledu, a na kojemu se očekuje i dolazak hrvatske ministrice Vesne Pusić.

Kao što je poznato, Erjavec je prethodnih dana dao više izjava u kojima je rješenje pitanja starih deviznih štediša Ljubljanske banke u Zagrebu (na način koji zagovara Ljubljana) naveo kao uvjet da u Sloveniji započne proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om. Ljubljana inzistira na tezi kako je to 'sukcesijsko i teritorijalno pitanje' koje bi trebala riješiti Hrvatska, a ne Slovenija.

Erjavec je u ponedjeljak u Bruxellesu rekao da od hrvatske strane očekuje da povuče punomoć koju je dala Zagrebačkoj banci i Privrednoj banci Zagreb (PBZ), a kojom je te dvije banke ovlastila za tužbe protiv Ljubljanske banke zbog neisplaćenih deviznih depozita hrvatskim štedišama, te da bi Slovenija odmah mogla započeti s ratifikacijom pristupnog ugovora Hrvatske s EU-om, kada hrvatska strana to ispuni.

Ministrica Vesna Pusić izjavila je pak u utorak da punomoći hrvatske vlade s kojom Zagrebačka banka i Privredna banka nastavljaju tužbu protiv Ljubljanske banke nemaju nikakve veze s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.