BIVŠI LJUBLJANSKI NADBISKUP

Vatikan tjera Urana iz domovine Slovenije?

25.07.2012 u 15:43

Bionic
Reading

Umirovljeni ljubljanski nadbiskup Alojz Uran (67) morat će na zahtjev iz Vatikana najkasnije do kraja godine napustiti domovinu, a otkrivanje tog podatka izazvalo je ovih dana u Sloveniji velik skandal s obzirom da se Sveta Stolica rijetko odlučuje na takve kaznene mjere i da nije sasvim jasna pozadina zašto se na to odlučila

Podatak da je rimska kongregacija za biskupe dala takav nalog Uranu najprije je u javnost dao, nakon osobnog razgovora s njim, jedan slovenski svećenik koji je ujedno i Uranov rođak, rekavši da je bivši nadbiskup doživljava kao nepravednu, ali joj se namjerava pokoriti, objavili su slovenski mediji. Informaciji nisu potvrdili niti zanijekali ljubljanska nuncijatura Svete Stolice, Uranov nasljednik na nadbiskupskom mjestu nadbiskup Anton Stres, ali je ona, po pisanju medija, sasvim izvjesna, a Uran bi se do kraja godine iz Ljubljane trebao preseliti u Trst (ranije se spominjala i Pula).

Ljubljansko Delo navodi u srijedu da slovenski crkveni vrh ne želi komentirati Uranov 'izgon iz domovine', tvrdeći da 'ne poznaje sadržaj' dopisa koji je Uranu poslan iz Vatikana, a u posebnom komentaru navodi da se radi o drastičnoj kazni za bivšeg nadbiskupa koji je u vrijeme dok je bio na nadbiskupskom mjestu uživao veliku popularnost svojom jednostavnošću i načinom ophođenja s običnim ljudima.

Delo navodi da Vatikan tako drastičnu mjeru izgona iz domovine nije primijenio niti u slučaju austrijskih visokih klerika, koji su prije nekoliko godina bili optuženi za pedofiliju. Mediji navode da bi skandal oko Urana mogao biti povezan s onim što on zna o malverzacijama s propalim financijskim fondovima koje je osnovao ekonomat mariborske biskupije, ali i s osobnim odnosima među najvišim klericima u slovenskoj katoličkoj crkvi.

Većina medija navodi da odluka Vatikana po svoj prilici nije prošla bez 'pomoći' iz same Slovenije ili Slovenaca u Vatikanu. Pri tome neki aludiraju na sadašnjeg nadbiskupa Antona Stresa, a neki i na visokog člana vatikanske kurije, nadbiskupa Franca Rodeta.

Ljubljanski dnevni list Dnevnik u vezi sa slučajem navodi izjavu profesora moralne teologije na ljubljanskom Teološkom fakultetu Ivana Štuheca kako je nalog da napuste domovinu jedna od najtežih kazni koje za prekršaje službenika katoličke crkve predviđa kanonsko pravo te da u crkvenim krugovima postoje i mišljenja kako bi sadašnji nadbiskup Anton Stres, koji je vjerojatno upoznat s razlozima, morao javno reći o čemu se radi. List navodi da je na Facebooku već formirana skupina od nekoliko stotina korisnika koji navode da se bivšem nadbiskupu krše ljudska prava određena slovenskim ustavom te vjernike poziva da se javno izjasne u korist Urana i protiv njegova izgona iz domovine.

Za razliku od Uranova slučaja, slučaj bivšeg mariborskog nadbiskupa Franca Krambergera, kojemu je lani Vatikan odobrio molbu za umirovljenje nekoliko mjeseci prije nego što je navršio 75 godinu života kada se od biskupa očekuje da podnesu takav zahtjev Svetoj Stolici, mnogo je jasniji. Mediji navode da je on prijevremeno umirovljen zbog skandala oko propasti financijskih fondova povezanih s mariborskom biskupijom, što je naškodilo ugledu crkve.