VOJVODINA BEZ NADLEŽNOSTI

Komšić: Beograd proizvodi novu 'jogurt revoluciju'

25.07.2012 u 14:37

Bionic
Reading

Ugledni vojvođanski politolog Jovan Komšić drži da odluka Ustavnog suda Srbije o ukidanju dijela nadležnosti Autonomnoj pokrajini Vojvodini simbolički podsjeća na institucionalno rušenje vojvođanske autonomije 1988. godine, prenio je u srijedu vojvođanski list Dnevnik

Po Komšićevim riječima, rušenje tadašnje vojvođanske autonomije počelo je također u srpnju, paljenjem Ustava iz 1974. godine, a završilo se 'jogurt revolucijom'.

Ustavni sud Srbije (USS) je 11. srpnja objavio da je 20 članaka Zakona o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine, koji definiraju njezinu autonomiju, neustavno.

Komšić je novosadskom Dnevniku izjavio da je u mišljenju USS prevagnula ideja 'zapovjedno-administrativne države nad modernom idejom države javnog servisa'.

Prema njegovim riječima, ako je od 2000. godine učinjen neki korak naprijed u odnosu na Miloševićevo razdoblje, sada su načinjena dva koraka natrag u interpretaciji države, što bi bilo destruktivno i za Vojvodinu i za Srbiju.

On je rekao da je tumačenje Ustavnog suda paradoksalno jer ono proglašava neustavnom sastav Vojvodine koju čine povijesne regije Srijem, Banat i Bačka.

Uz opasku da takvu notornu činjenicu ni političko nasilje ne može dovesti u pitanje, Komšić je istaknuo da je to 'najogoljeniji primjer sunovrata logike u interpretaciji države, koja suspendira povijest, kulturu i sam život'.

Komšić je ukazao na to da predstavnici vojvođanske vlasti ipak imaju priliku dokazati 'jesu li dorasli aktualnom povijesnom trenutku', ponuditi strategiju obrane osnova autonomije u postojećem ustavnopravnom okviru te inicirati ustavne promjene u Srbiji.

Jogurt revolucija iz 1988. bila je početak rušenja federalnog ustrojstva bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i početak centralizacije Socijalističke Republike Srbije.

Politolog Jovan Komšić član je Vojvođanske akademije znanosti i umjetnosti i profesor Ekonomskog fakulteta u Subotici.