Svijet UPOZORENJE STRUČNJAKA

Europi prijeti kolaps s ljudskim patnjama

Euro, kao operativni sustav, doživio je potpuni slom. Ako ne dođe do drastične promjene smjera, prijeti nam kolaps s 'nesagledivim ekonomskim gubicima i ljudskim patnjama', tvrdi 17 uglednih europskih ekonomista u izvještaju za Institute for New Economic Thinking (INET)

Stručnjaci, među kojima su i direktori europskih centara za ekonomiju i politiku, profesori s prestižnih sveučilišta London School of Economics i Oxford, dvoje članova njemačkog Vijeća ekonomskih stručnjaka - svi odreda pristaše sustava eura - upozoravaju da se situacija u državama dužnicama u posljednjih nekoliko tjedana 'dramatično pogoršala'.

'Dramatična situacija rezultat je sustava eurozone koji je, po sadašnjem ustroju, sasvim razbijen. Uzrok je neuspjeh sustava. Odgovornost je na svim europskim nacijama koje su bile sastavni dijelovi tog pogrešnog dizajna, konstrukcije i provedbe, da doprinesu rješenju. Bez kolektivne akcije, euro će se raspasti', dodali su članovi INET-ovog Vijeća za krizu u eurozoni, koji potpisuju izvještaj.

Upozorenje stiže u trenutku kada se počinju javljati sumnje u kreditnu sposobnost same Njemačke, piše Telegraph.
206171,206055,205844,205774U utorak, nakon što je agencija za kreditni rejting Moody's smanjio izglede kreditnog rejtinga Njemačke, Nizozemske i Luksemburga sa 'stabilnih' na 'negativne', gigantski američki obveznički fond PIMCO poručio je da će se suzdržati od daljnje aktivnosti na njemačkom tržištu obveznica.

'Očekujemo daljnje smanjivanje rejtinga u budućnosti', priopćio je PIMCO.

Moody's je upozorio na povećanu vjerojatnost izlaska Grčke iz eurozone, što bi 'potaknulo lanac šokova u financijskom sektoru, koje političari mogu zadržati samo uz vrlo visoku cijenu'. Osim toga, zaključeno je da će Njemačka i druge zemlje s vrhunskim rejtinzima možda morati podnijeti golem teret pružajući veću podršku prezaduženim članicama eurozone.

Kasno sinoć, Moody's je snizio prognozu za kreditni rejting privremenog kriznog fonda eurozone - Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) iz stabilne u negativnu. Njemački udio u EFSF-u iznosi čak 440 milijardi eura.

Više o prognozama i preporukama stručnjaka koji su sastavili izvješće za Institute for New Economic Thinking možete pročitati ovdje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još