INCIDENT U BRUXELLESU

Novinar pokušao uhititi šefa diplomacije Izraela

25.07.2012 u 11:33

Bionic
Reading

David Cronin, irski novinar i politički aktivist koji je prošle godine pokušao uhititi izraelskog šefa diplomacije Avigdora Liebermana, isto je pokušao i u utorak, javlja dopisnik Irish Timesa iz Bruxellesa

David Cronin prije dvije godine pokušao je uhititi i bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, na svom blogu poručio je da su ga djelatnici službe sigurnosti protiv njegove volje izveli iz sjedišta EU-a nakon što se obratio Liebermanu na početku konferencije za novinare.

'Čim sam vidio izraelskog ministra vanjskih poslova kako ulazi u prostoriju, ustao sam i poviknuo: Gospodine Lieberman, ovo je građansko uhićenje. Optuženi ste za zločin aparthejda. Istog trenutka, zgrabili su me stražari', napisao je Cronin na svom blogu. Aparthejd je doktrina i politika rasnog podvajanja i diskriminacije koja se nekoć provodila u Južnoafričkoj Republici i Rodeziji.

Novinar je obavijestio javnost da je prethodno upozoren da ne pokušava ponovno uhititi Liebermana, a djelatnicima sigurnosne službe koji su ga upitali zašto je to ipak učinio odgovorio je da se snažno protivi 'okupaciji Palestine'.

Šef službe sigurnosti potom mu je uzeo novinarsku iskaznicu, uz napomenu da mu se do daljnjeg zabranjuje ulazak u zgradu Vijeća ministara, piše Cronin. Nakon 20-ak minuta, dva stražara ispratila su ga do glavnog izlaza iz zgrade.

'Kao građanin Europe, duboko sam postiđen načinom na koji vlade i institucije tvrde da djeluju u moje ime i prihvaćaju Izrael, državu aparthejda. Odbijam šutjeti dok Europska unija potiče aparthejd, međunarodno priznat zločin protiv čovječanstva', napisao je Cronin.

Novinar podsjeća da se prošle godine požalio da su Lieberman i njegova stranka Yisrael Beitenu u izraelskom parlamentu Knessetu progurali 20 zakona i odredbi kojima se diskriminiraju Palestinci ili se zatire pravo na slobodu izražavanja. U međuvremenu, broj diskriminirajućih i antidemokratskih inicijativa popeo se na 30, piše Cronin.

'Ako postoji ikakva sumnja da je Izrael rasistička država, molim da obratite pažnju na nedavne izjave ministra unutarnjih poslova Elija Yishaija o tražiteljima azila iz Afrike. Rekavši da 'Izrael pripada bijelom čovjeku', Yishai je učinkovito ohrabrio pogrome protiv svih onih čija se boja koža razlikuje od njegove', zaključuje Cronin.