ZNANSTVENA ZAKLADA

Nikolu Teslu predložili za sveca?!

Bionic
Reading

Teslina znanstvena zaklada iz Philadelphije povukla je neočekivani potez i Sinodu Srpske pravoslavne crkve i patrijarhu Irineju poslala prijedlog da se Nikolu Teslu proglasi svecem

'Obožavanje Nikole Tesle podignuto je u nebeske visine i zato njegovi mladi obožavatelji širom svijeta predlažu da on, Srbin, bude proglašen za sveca. Ovaj prijedlog potpisalo je nekoliko stotina teslijanaca i on je upućen SPC-u', izjavila je Večernjim novostima Mirna Momčičević, glasnogovornica Tesline znanstvene zaklade.

Podrška ideji da se genijalnog Nikolu Teslu proglasi svecem stigla je iz Brazila, Nizozemske, Australije, Kanade, Novog Zelanda, Austrije, Francuske, SAD i, naravno, Srbije.

Predsjednik Tesline znastvene zaklade Nikola Lončar izjavio je kako je 'Tesla bio sveti duh, čovjek koji je rano otkrio Boga, a potom i nebeska prostranstva i kozmičku energiju'. Dodao je kako su njegovi preci iz Like uvijek govorili da je Nikola dijete crkve i božji sluga.

B92.net javlja kako su šanse da Tesla postane službeno svetac jako male. Srpska pravoslavna crkva, naime, za razliku od Rimokatoličke, nema precizno definiranu proceduru kanonizacije, ali za upis u diptih svetih podrazumijeva ispunjenje određenih uvjeta.

U Patrijaršiji SPC napominju da je presudno je li 'kandidat' za života bio istinski vjernik ili se žrtvovao za vjeru i narod. Potrebno je i da u narodu postoji kult kršćanskog vjerovanja u predloženu ličnost, ali i da se na njegovom počivalištu ispunjavaju molitve vjernika.