RADOVI U TIJEKU

Breivik prebačen u drugi zatvor

24.07.2012 u 14:38

Bionic
Reading

Norvežanin Anders Behring Breivik koji je u srpnju prošle godine u Norveškoj poubijao 77 osoba privremeno je prebačen u novi zatvor, dok se u zatvoru u kojem se inače nalaze obavljaju radovi, objavile su u utorak zatvorske vlasti

'Zatražili smo stanku', kazao je Knut Bjarkeid, direktor zatvora visoke sigurnosti Ila, u blizini Osla, gdje je Breivik proveo većinu vremena otkako je uhićen na dan ubojstava.

'Ovaj transfer je učinjen uglavnom zbog radova unutar zatvora te zbog osoblja', dodao je ističući da je jedan od razloga za premještaj bilo i pitanje sigurnosti.

Za sada nije poznato koliko će Breivik vremena provesti u zatvoru Skien, koji se nalazi oko 130 kilometara jugozapadno od Osla.

Norveška je u nedjelju komemorativnim svečanostima obilježila godišnjicu Breivikovih krvavih napada. Toga dana, on je otvorio vatru u ljetnom kampu mladih, ubivši 69 osoba, većinom mladih, a prethodno je u blizini sjedišta vlade u Oslu detonirao bombu pri čemu je poginulo osam osoba.

Breivik (33) je ekstremni desničar a presuda bi mu trebala biti izrečena 24. kolovoza.

Bez obzira bude li osuđen na zatvorsku kaznu ili psihijatrijsko liječenje, on će vjerojatno i dalje biti u Ili, zatvoru visoke sigurnosti koji ima i posebno krilo koje služi kao mini-bolnica.

Breivik će biti izoliran od ostalih zatvorenika ali će moći koristiti posebne mjere kako bi se prekinula njegova potpuna izolacija. U svibnju je direktor zatvora Ila kazao da se razmišlja o mogućnosti da se nekome plati da s njim igra šah.