MODERNO OBRAZOVANJE

Slovenski osnovci učit će kineski jezik!

24.07.2012 u 13:01

Bionic
Reading

Slovenski osnovci i gimnazijalci od iduće će školske godine moći učiti kineski jezik kao fakultativni izborni predmet

Zakonske izmjene koje omogućavaju uvođenje kineskog jezika u tri završna razreda osnovne škole i svim razredima gimnazije već su objavljene u službenom listu, a vijeće za opće obrazovanje ministarstva školstva krajem ove godine razmatrat će i potrebne nastavne planove, pa bi mladi Slovenci od školske godine 2013-2014. mogli učiti jezik koji kao materinji upotrebljava 3 milijarde ljudi, a u školama ga diljem svijeta uči još oko 40 milijuna, piše u utorak ljubljanski dnevni list 'Dnevnik'.

Brzina učenja kineskog jezika vrlo je ovisna od motivacije i individualnih sposobnosti, a dvije godine dovoljne su da se učenici osposobe za osnovno sporazumijevanje, izjavio je za 'Dnevnik' dr. Mitja Saje, profesor sinologije na Filozofskom fakultetu u Ljubljani.

Nastavu kineskog jezika izvodit će 150 sinologa koji su diplomirali na tom fakultetu, a očekuje se i pomoć kineskog Konfucijskog instituta, čiji stručnjaci zbog interesa već više godina održavaju tečajeve tog jezika u Ljubljani i nekim drugim mjestima.

'Naravno, kineski je potpuno različit od indoeuropskih jezika, ali ga uz dobre pedagoške metode nije teško naučiti. U usporedbi s europskim jezicima kineska gramatika vrlo je jednostavna za učenje i sporazumijevanje. Kineski je logički strukturiran jezik, a njegovo učenje posebno blisko ljudima sa smislom za matematiku i sistematiku', rekao je Saje u razgovoru za list. Kako je dodao, najveći problem je naučiti kineskih 10.000 piktograma i pisanje, ali se je moguće skoro u cijelosti izražavati već i sa 4.000, dok se prilično komplicirani fonetski sustav s različitim naglascima može naučiti u mjesec-dva intenzivnog rada.

Nova slovenska vlada ne namjerava uložiti posebna sredstva u popularizaciju kineskog jezika, ali je zanimanje među roditeljima i školarcima već prilično veliko jer se računa da će kroz 15-ak godina Kina biti vodeća gospodarska sila u svijetu pa će poznavanje tog jezika barem na kolokvijalnoj razini biti prednost u traženju zaposlenja, piše list.

Uz to, kako navodi list, učenje kineskog jezika stimulira i Europska unija, kineski je nakon španjolskog jezik koji kao nematerinji uči najviše ljudi u SAD-u, u Rusiji ga uče u većini škola, a isto je nedavno najavila i švedska vlada.