150 MILIJUNA DOLARA

Clinton obećala 'siću' za borbu protiv AIDS-a

24.07.2012 u 12:38

Bionic
Reading

Američka državna tajnica Hillary Clinton u ponedjeljak se na 19. međunarodnoj konferenciji o AIDS-u u kojoj sudjeluju predstavnici 190 zemalja okupljenih u nadi da će se naći rješenje za smanjenje broj oboljelih od AIDS-a u svijetu, bolesti od koje je u posljednjih 30 godina umrlo 30 milijuna ljudi, angažirala na nastojanju da u Sjedinjenim Državama jednoga dana odraste generacija 'bez AIDS-a'

Clinton je najavila i dodatnu financijsku pomoć za borbu protiv ove zasad neizlječive bolesti u iznosu od više do 150 milijuna dolara. 'Zamislite dan kada više nećemo strahovati od te strašne epidemije i kada ćemo biti pošteđeni patnji i troškova koji idu uz tu bolest već jako dugo', rekla je šefica američke diplomacije, obećavši da će se SAD angažirati na nastojanju da se pojavi generacija koja više neće bolovati od AIDS-a.

Međunarodna konferencija o AIDS-u počela je u nedjelju, a završit će u petak. Prisustvuje joj 25.000 sudionika koji se nadaju novim mjerama na svjetskoj razini u borbi protiv te bolesti. Virusom HIV-a u svijetu je danas zaraženo 35 milijuna ljudi.

'Generacija bez AIDS-a', o kojoj Clinton govori u svojim željama, značila bi da se 'više nijedno dijete, bez obzira o kojem se dijelu svijeta radi, neće roditi kao nosilac virusa" te da će "nove generacije odrastati uz saznanje da su u sve manjoj opasnosti od zaraze HIV-om', kao i da će 'zaraženi virusom biti izliječeni te neće moći zaraziti druge'.

'Da, AIDS je neizlječiva bolest. No to danas više ne znači smrtnu presudu', kazala je Clinton. U ime američke vlade obećala je više od 150 milijuna dolara, od kojih će 80 milijuna biti namijenjeno raznim programima čiji je cilj spriječiti prijenos HIV-a s trudnica na njihovu djecu.