ČETVERO MRTVIH

Svjetski mediji o požarima u Hrvatskoj i Španjolskoj

24.07.2012 u 11:28

Bionic
Reading

Svjetske agencije izvještavaju o požarima koji bjesne jugom Europe. Smrtno je stradalo četvero ljudi, a zbrajaju se i gospodarske štete. Reuters i Associated Press navode da su požari izbili i u Hrvatskoj, zbog čega su turisti morali biti evakuirani

Dva velika šumska požara koja bjesne na području između Francuske i sjeverne Katalonije u Španjolskoj usmrtila su i četvrtu osobu, potvrdile su vlasti. Snažni vjetar promjenjiva smjera ometa vatrogasce u borbi s vatrenom stihijom.

Požari u Španjolskoj izbili su u nedjelju i već su nanijeli štetu turizmu u Costa Bravi, jednoj od najpopularnijih tamošnjih destinacija za kupače. Požar ometa promet na autocestama prema jugu Francuske, a pepeo se počeo nadvijati nad područje Barcelone.

Šumski požari posljednjih nekoliko dana haraju i drugim dijelovima južne Europe.

U ponedjeljak, Hrvatska je evakuirala turiste u blizini priobalnog naselja, a gusti dim doveo je do zatvaranja glavne priobalne prometnice koje povezuje sjeverni i središnji Jadran. Snažni vjetrovi u Hrvatskoj također potpiruju požare i onemogućuju korištenje kanadera, izvještava Reuters.

Oko 150 vatrogasaca bori se s vatrom koja je natjerala turiste da napuste kamp u naselju Selce u blizini turističkog odredišta Crikvenice, priopćila je Državna služba za spašavanje (DUZS).

Četiri žrtve požara

Sve četiri žrtve požara su Francuzi, a četvrta žrtva je 64-godišnji muškarac koji je podlegao opekotinama u ponedjeljak. Unedjelju, otac i njegova 15-godišnja kći poginuli su u padu s liticepokušavajući pobjeći od vatre u Portbouu, gradu na obali. Istoga dana,jedan muškarac umro je od posljedica srčanog udara u blizini LaJunquere, pograničnog grada u epicentru najvećeg požara.

Među evakuiranima je i oko 1.400 turista, uglavnom iz Slovenije i Austrije, izvijestila je državna informativna agencija Hina, dodajući da je vatra zaprijetila kućama i stambenim zgradama.

Hrvatsku obalu, dugu 800 kilometara, redovito pogađaju šumski požari za vrijeme turističke sezone, zaključuje Reuters.

Prošlog tjedna vatra je poharala šume u blizini Atene, a stanovnici portugalskog arhipelaga Madeire morali su napustiti svoje domove.

Požari u španjolskoj pokrajini Gironi u Kataloniji najveći su na tom području u posljednjih 20 godina, priopćile su lokalne vlasti. Podaci ministarstva za zaštitu okoliša pokazuju da je 2012. već sada najgora godina u pogledu šumskih požara u proteklom desetljeću.

Katalonska vlada priopćila je da su, uz četiri smrtna ishoda od požara, najmanje 23 osobe ozlijeđene.