KONTROVERZNI IVAN MRKIĆ

Novi šef diplomacije Srbije - Miloševićev čuvar trezora?

23.07.2012 u 13:13

Bionic
Reading

Dosadašnji državni tajnik srbijanskog Ministarstva vanjskih poslova, sada kandidat za novog šefa srbijanske diplomacije, Ivan Mrkić, osoba je kojom se u ponedjeljak bave beogradski mediji, podsjećajući kako je Mrkić od 1992. do 1993. godine bio šef kabineta predsjednika ondašnje SR Jugoslavije Dobrice Ćosića

Uz ocjene da je Ivan Mrkić jedno od najvećih iznenađenja u novoj vladi, podsjeća se kako je on dugogodišnji diplomat koji je upamćen i po tome što je bio veleposlanik na Cipru u vrijeme kada je obitelj bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića na Cipar prebacivala novac putem diplomatske pošte.

Uz naslov 'Miloševićev čuvar trezora šef diplomacije' dnevnik Blic već na naslovnoj strani najavljuje tekst o Mrkiću, u kojem se ističe kako je Srpska napredna stranka (SNS), jedna od stranaka koje će predvoditi novu vladajuću koaliciju, na sjednici Glavnog odbora stranke odlučila da Mrkić bude kandidat za ministra vanjskih poslova.

List podsjeća kako je Mrkić karijerni diplomat, najpoznatiji po svojoj ulozi tijekom devedesetih godina kada je, kao čovjek od povjerenja Slobodana Miloševića, od 1993. do 1999. godine bio u diplomatskoj službi na Cipru, prvo kao otpravnik poslova, a potom i kao veleposlanik.

Mrkić je u Nikoziji sačekivao 'financijske pošiljke' iz Srbije, zbog čega je nazivan 'čuvarem trezora obitelji Slobodana Miloševića na Cipru', navodi se te dodaje kako se Mrkić tim povodom do danas nije oglašavao.


Od 2006. do 2011. godine Mrkić je bio srbijanski veleposlanik u Japanu, da bi po povratku u Srbiju bio imenovan za državnog tajnika u kabinetu odlazećeg šefa srbijanske diplomacije Vuka Jeremića, što je, kako se podsjeća, izazvalo reakcije u javnosti upravo zbog Mrkićeve bliskosti s Miloševićem, ali i s Dobricom Ćosićem.

U izjavi koju prenose mediji Mrkić izražava spremnost da, nakon što bude potvrđen njegov izbor i on položi prisegu, uloži sve napore da ministarsku dužnost obavlja maksimalno profesionalno te ističe kako će uložiti svoje znanje i sposobnost da najprofesionalnije i najčasnije obavlja funkciju šefa srbijanske diplomacije.

U ponedjeljak je nastavljena konstitutivna sjednica srbijanskog parlamenta, započeta 31. svibnja, na kojoj bi trebali biti izabrani novi predsjednik, potpredsjednici i radna tijela parlamenta. Nadalje se očekuje donošenje izmjena i dopuna zakona o vladi i ministarstvima i izbor nove srbijanske vlade što bi, kako se očekuje, moglo biti završeno u narednim danima, najkasnije u petak.