PUSIĆ U BRUXELLESU:

EU fondovi isključivo za prometnice na teritoriju RH!

23.07.2012 u 12:19

Bionic
Reading

Hrvatska će nastojati dobiti od Europske komisije politički odgovor na pitanje je li moguće Pelješki most sufinancirati iz europskih fondova, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić

Ministrica Vesna Pusić danas u 15 sati sastat će se s europskim povjerenikom za regionalnu politiku Johannesom Hahnom, s kojim će razgovarati o mogućnostima financiranja Pelješkog mosta iz europskih fondova.

'Na tom sastanku trebali bismo saznati dolazi li most u obzir za financiranje iz EU fondova. Ako to izborimo i dobijemo, onda je na tehničkim ministarstvima da pripreme projekt u odgovarajućem formatu. Osigurat ćemo superviziju projekta od Europske investicijske banke i onda se kandidirati za novac', navela je ministrica Vesna Pusić za tportal. Kao dodatni faktor navela je da se fondovi Europske unije mogu potencijalno koristiti samo za prometnice na teritoriju EU-a i Hrvatske.

Pelješki most jedno je od mogućih rješenja za spajanje Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom Hrvatske. Procjenjuje se da bi gradnja mosta stajala oko 400 milijuna eura, koje Hrvatska u ovom trenutku nema, stoga se s Europskom komisijom želi ispitati mogućnost sufinanciranja toga projekta iz europskih fondova, budući da je riječ o povezivanju hrvatskog, a time i europskog teritorija.

'Smatrala bi uspjehom ako dobijemo službenu i definitivnu potvrdu da je izgradnja mosta onaj tip projekata koji se može kandidirati za financiranje iz europskih fondova. Ako se potvrdi da se takav projekt može financirati iz europskih fondova, što je ključno, onda bi preostalo na tehničkoj razini definirati i izgraditi projekt u skladu sa standardima EU-a. Ali, nama za početak treba politička odluka da je to moguće", rekla je ministrica Pusić, koja u Bruxellesu sudjeluje kao promatračica na redovitom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Osim bilateralnog sastanka sa europskim povjerenikom za regionalnu politiku, ministrica Vesna Pusić će, zajedno s kolegama iz Grčke, Italije i Slovenije, s Hahnom razgovarati o Jadransko-jonskoj strategiji. Očekuje se da će ministrica Vesna Pusić i slovenski ministar Karl Erjavec bilateralno razgovarati i o rješavanju pitanja duga Ljubljanske banke prema hrvatskim štedišama.