Svijet UPOZORENJE AL-ASADU

SAD pomno nadzire sirijsko kemijsko oružje

Bijela kuća upozorila je u nedjelju Damask da će članovi režima Bašara al-Asada morati položiti račun ne budu li vodili brigu o sigurnosti svog kemijskog arsenala

'Sirijska vlada je odgovorna za sigurnost i skladištenje kemijskog oružja i međunarodna zajednica će tražiti odgovornost od svakog sirijskog čelnika koji ne bude ispunjavao tu obvezu', rekao je glasnogovornik predsjednika Baracka Obame, Jay Carney.

Dok Sirija tone u građanski rat, u međunarodnoj zajednici raste zabrinutost za sigurnost kemijskog oružja koje je Asadov režim nagomilao u velikim količinama.

'SAD pomno nadzire osjetljiv sirijski materijal, među kojim i kemijsko oružje (...) i mislimo da sirijska vlada još ima kontrolu nad sirijskim kemijskim oružjem', rekao je Carney novinarima u zrakoplovu Air Force One kojim je Obama putovao u Colorado.

'No s obzirom na eskalaciju nasilja u Siriji i na sve žešće napade režima na vlastiti narod, i dalje smo veoma zabrinuti za sudbinu tog oružja', priznao je.

Carney ipak nije htio spekulirati o koracima koje će SAD poduzeti ako se status tog oružja promijeni.
205725,205677,205468 ,205344Do tog upozorenja Bijele kuće došlo je malo nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju za američku televizijsku mrežu Fox ocijenio da je 'velika prijetnja' Izraelu u sirijskom sukobu mogućnost da padne sirijska vlada, a njezine zalihe kemijskog oružja i raketa padnu u ruke libanonske islamističke organizacije Hezbolah.

'Mi sigurno ne želimo biti izloženi kemijskim oružjima koja bi pala u ruke Hezbolaha ili neke druge terorističke skupine... To je velika prijetnja', rekao je.

'Moramo razmotriti naše djelovanje. Želim li akciju? Ne. Isključujem li je? Ne', odgovorio je Netanyahu na pitanje hoće li Izrael djelovati samostalno ili je skloniji prepustiti vodstvo Sjedinjenim Državama.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još