UNHCR

Pred sukobima u Svatu pobjeglo 360.000 ljudi

11.05.2009 u 10:40

Bionic
Reading

Najmanje 360.000 ljudi pobjeglo je u zadnjih deset dana pred sukobima koji se u dolini Svat i okolici vode između pripadnika pakistanske vojske i talibana, izvijestilo je u ponedjeljak Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice (UNHCR).

"Oko 360.000 osoba pobjeglo je, po našim podacima, od 2. svibnja iz regija Svat, Buner i Donji Dir, pred silovitim sukobima", rekla je za France presse glasnogovornica pakistanskog UNHCR-a Ariane Rummery.

Talibani povezani s Al-Kaidom, svoje su uporište prije dvije godine smjestili u dolinu Svat, nekoć zanimljivu turističku destinaciju iz koje ih vojska nije uspjela protjerati. Polovinom veljače, Islamabad je s talibanima potpisao sporazum prema kojemu oni prihvaćaju prekid vatre u zamjenu za nesmetan život lokalnih stanovnika u području Svata i ostalih šest regija. No unatoč tomu, talibani su iskoristili prekid vatre za vlastito vojno napredovanje i osvajanje područja Donjeg Dira i Bunera.

Pod pritiskom Washingtona Islamabad je prije petnaest dana pokrenuo operaciju širokih razmjera za ponovno osvajanje Donjega Dira, Bunera i Svata.

Pakistanska vojska tvrdi da je u ofenzivi ubijeno 720 talibanskih boraca.