NJEMAČKI MEDIJI

'Merkel vodi Europu u bezdan'

23.07.2012 u 07:59

Bionic
Reading

Nakon što je cijela Španjolska potresena valom velikih prosvjeda zbog radikalnih mjera štednje konzervativnog premijera Mariana Rajoya, njemački mediji propituju politiku rješavanja krize eura kakvu diktira kancelarka Angela Merkel, za koju pišu da 'vodi Europu u bezdan'

Sve je izgledalo prilično poznato: vlada koja po diktatu Bruxellesa uvodi drakonske mjere štednje, sve veći javni dug i ogromna nezaposlenost te očajan i razjaren narod na ulicama glavnog grada, čiji prosvjed balansira na granici između mirnog i nasilnog. Takve slike smo protekle dvije i pol godine redovito viđali u Ateni, otkako traje kriza eura te neuspješni pokušaji vodećih europskih političara, s Angelom Merkel na čelu, da je zaustave. No, kako im to nije uspjelo, kriza se proširila izvan granica Grčke, pa su sada i mnogo veće zemlje na granici propasti, a u najvećoj opasnosti nalazi se velika Španjolska, koju potresaju mjere štednje, banke na rubu bankrota i gnjev naroda.

Zato ne čude oštri komentari koji su se ovog vikenda pojavili u svim relevantnim njemačkim medijima, u kojima se zaključuje da njemačka kancelarka 'Angela Merkel vodi Europu u bezdan'. Povod takvim analizama su događaji iz Španjolske, Ekonomski dnevnik Handelsblatt s gorčinom konstatira: 'Kriza je započela prije dvije i pol godine, europski lideri su osmislili nekoliko paketa pomoći jedan za drugim, ali ništa nije pomoglo. Njemačka se u njima značajno financijski izložila, no situacija u državama pogođenim dužničkom krizom nije se nimalo popravila. Ne čudi što se njemački građani pitaju zašto novcima poreznih obveznika spašavati banke koje su krizu izazvale i koje sve rasipaju bez ikakvih rezultata.'

Konzervativni Frankfurter Allgemeine Zeitung, inače novine koje većinom podržavaju politiku Angele Merkel, sada piše o tome da je 'postalo rutina kamenog lica slušati objašnjenja vlade', koja javnosti sada nudi samo 'dimnu zavjesu'. Ljevičarski Sueddeutsche Zeitung zato upozorava da je cijela Španjolska u ogromnoj krizi: 'Socijalni mir je vrlo lomljiv. Ne postoji nijedna institucija koja nije pogođena gubitkom vjerodostojnosti u očima javnosti. Kraljevska obitelj, političari, ekonomska elita, pravosuđe i mediji su svi zajedno izgubili povjerenje među građanima.' Najgore od svega je, zaključuje Sueddeutsche Zeitung, što je Španjolskom – koja ima ogromnu stopu nezaposlenosti od oko 25 posto – zavladalo beznađe, kakvo u Europi trenutno najbolje razumiju i poznaju Grci.

Tvrdo ljevičarski Die Tageszeitung ispisuje pak optužnicu za 'europske lidere, koji se trebaju pogledati u ogledalo' i 'shvatiti da su sami krivi što je – nakon Grčke, Irske i Portugala – Španjolska na rubu kolapsa'. 'Kancelarka Merkel je prva po krivici među njima. Ugurala je Španjolsku mimo vlastitih pravila u ralje europskog fonda za spašavanje, što u javnosti sada prodaje kao svoj veliki uspjeh. A zapravo Merkel vodi cijelu Europu u bezdan, korak po korak', konstatira Die Tageszeitung. S druge strane, konzervativni Die Welt upozorava na sve veći demokratski deficit i u Njemačkoj, kada je riječ o krizi eura: 'Glasovi za fondove spasa u Bundestagu idu kontra većinskog raspoloženja naroda, što je u demokraciji problematično. Skeptici u pothvatu spašavanja eura jedva su prisutni u parlamentu ili vladi, pa se cijela stvar čini kao projekt male elite.' Također, Die Welt piše i kako je 'varljiva slika njemačke ekonomske i političke stabilnosti', naročito kada se uzme u obzir da su sljedeće godine izbori na kojima će Angela Merkel pokušati treći puta postati kancelarka, iako je njezina aktualna koalicija 'stabilna samo u svojoj vječnoj nestabilnosti'.