BAN KI MOON U CRNOJ GORI

'Sada pogled treba usmjeriti u budućnost'

22.07.2012 u 22:21

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, koji je u nastavku svoje turneje po Balkanu stigao je nedjelju popodne iz Hrvatske u dvodnevni posjet Crnoj Gori, večeras je na Cetinju razgovarao s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem kojemu je rekao kako zna da je ova regija prošla velika stradanja, ali da sada pogled treba usmjeriti u budućnost

'Prije dva sata doputovao sam iz Hrvatske. Znam da je ova regija prošla kroz velika iskušenja i stradanja, ali fokus mog posjeta nije na prošlosti već na budućnosti', kazao je Ban Ki-moon novinarima, izrazivši veliko zadovoljstvo posjetom Crnoj Gori.

'Uvijek ćete imati partnera u UN-u, pogotovo kada je riječ o ključnim pitanjima, poput zaštite ljudskih prava, rješavanja problema izbjeglica i održivog razvoja', poručio je glavni tajnik građanima Crne Gore. 'Pohvaljujem postignuća Crna Gore na planu izgradnje multietničkog društva i politički stabilne države', dodao je.

On je također naglasio da je Crna Gora politički stabilna zemlja i da joj UN pruža podršku u nastojanju da ispuni milenijske ciljeve. Zahvalio je Crnoj Gori za sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, a Vujanović mu je prenio odlučnost Crne Gore da i dalje bude prisutna u svim mirovnim misijama pod okriljem UN-a.


Crnogorski predsjednik je rekao da je posjet glavnog tajnika UN-a veliko priznanje za postignuća koje je Crna Gora, mala zemlja i jedna od najmlađih država na svijetu, postigla za kratko vrijeme svoje neovisnosti.

Ban Ki-moon se sastao i sa šefom crnogorske diplomacije Nebojšom Kaluđerovićem, s kojim je obišao eko-zgradu UN-a u Podgorici.

Za ponedjeljak su predviđeni njegovi susreti s crnogorskim premijerom Igorom Lukšićem i predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem