Svijet OČEKIVANJA PREHRAMBENIH TVRTKI

EU nakon ljeta s CEFTA-om o carinama na hrvatske proizvode

Odmah nakon ljetne stanke, EU će u ime Hrvatske početi pregovore sa zemljama CEFTA-e, odnosno sa susjednim državama, o zadržavanju nultih ili najnižih carina na naše proizvode nakon ulaska u europsko članstvo, a potpredsjednik Vlade Neven Mimica, potvrdio je da svi oni, posebice u prehrambenoj industriji, koji su zbog prestanka valjanosti pravila CEFTA-e kada uđemo u EU, najavljivali preseljenje proizvodnje u BiH ili u Srbiju, to neće morati učiniti navodeći kako je s Bruxellesom ispregovaran mandat

Mandat Europske komisije, rekao bih - dosad najjači - je, da kroz trgovinske povlastice to zadrži, rekao je Mimica u razgovoru za Hrvatski radio, navodeći kako trebaju pokušati osigurati Hrvatskoj i više od toga. Napomenuo je kako je tu razlika u odnosu na dosadašnje slučajeve proširivanja EU.

Pregovori počinju odmah nakon ljeta, dodaje Mimica. 'Mandat uključuje i obvezu da se ti pregovori što prije završe, a uključuju i obvezu da ako se do dana pristupanja Hrvatske u članstvo EU formalno ne ratificiraju svi tzv. protokoli o proširenju koji će se postići, da se onda treba ugovoriti privremena primjena od 1. srpnja kako Hrvatska ne bi u nekom vremenu bila u nepovoljnijem trgovinskom položaju', kazao je Mimica.

Izvoz naših prehrambenih tvrtki u zemlje regije, dobrim dijelom zahvaljujući nultim ili najnižim carinskim stopama unutar CEFTA-e, vrijedan je 600 milijuna kuna, no prema sadašnjim pravilima to je moglo biti dovedeno u pitanje ulaskom u EU slijedeće godine.

204856,197399,189658,175228
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još