NASTAVAK KAOSA U BIH

Komšić neće provesti SDP-ove zaključke

22.07.2012 u 14:41

Bionic
Reading

Hrvatski član BiH Predsjedništva Željko Komšić najavio je da će odbiti provesti zaključke čelništva njegove stranke SDP-a BiH oko provedbe ustavnih promjena koje su usuglasili čelnici te stranke Zlatko Lagumdžija i HDZ-a BiH Dragan Čović a kojima bi se smanjila mogućnost da članove Predsjedništva BiH nametnu birači brojnijeg naroda kao što je to bio slučaj upravo kada je Komšić izabran

Predsjedništvo SDP-a BiH je upravo Komšića zadužilo da se do kraja kolovoza, što je rok postavljen u smjernicama dogovorenim između BiH i Europske unije, Predsjedništvo BiH izjasni o prijedlogu ustavnih promjena.

'Ne priznajem zaključke (SDP-a BiH) koji se odnose na mene i na Predsjedništvo BiH i preporučujem onome tko je vodio sjednicu Predsjedništva SDP-a, kao i njegovim pravnim ekspertima da napokon počnu čitati Ustav BiH, zakone i poslovnike, u ovom slučaju koji se odnose na Predsjedništvo BiH. Onda bi možda znali da Predsjedništvo BiH ne daje svoja mišljenja jednoj političkoj stranci', naveo je Komšić u komentaru medijima u BiH na zaključke SDP-a BiH.

Pri tome je ponovio da je oštro protiv prijedloga promjena Ustava BiH kojega su dogovorili predstavnici HDZ-a BiH i SDP-a.

'Ja sam protiv ovog ali i svih budućih sporazuma koji zatiru građansku BIH i koji jedne vrednuju više od drugih', dodao je Komšić.

Ovaj dužnosnik SDP-a BiH je ispred te stranke u dva navrata bio biran za hrvatskog člana BiH Predsjedništva a njegov legitimitet osporavale su hrvatske stranke i javnost tvrdeći da je za njega glasovao najveći broj bošnjačkih birača.


Federalna televizija i Oslobođenje navode da bi sporazumom s HDZ-om BiH, predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija mogao zauvijek izgubiti naklonost Željka Komšića koji je najpopularniji član SDP-a. Mediji podsjećaju i na ostavku koju je Komšić podnio ovoga proljeća na sve dužnosti u SDP-u zbog Lagumdžijine najave potpore kandidaturi Vuka Jeremića za predsjedatelja Glavne skupštine Ujedinjenih naroda.

U dokumentu o ustavnim promjenama između HDZ-a BiH i SDP-a, a koji podupiru i stranke vladajuće većine HDZ 1990. i Savez za bolju budućnost dok srpske političke stranke SNSD Milorada Dodika i SDS inzistiraju na izravnom izboru članova BiH Predsjedništva, utvrđuje se novi mehanizam biranja izaslanika za gornji nacionalno koncipirani Dom naroda.

Tim se rješenjem, oko kojega su se vlasti obvezale provesti preinake ustava do kraja studenog, smanjuju mogućnosti da hrvatske, bošnjačke ili srpske predstavnike u vlasti biraju drugi brojniji naroda. Članovi BiH Predsjedništva bi se po tome rješenju birali neizravno, kroz državni parlament za razliku od dosadašnjih izravnih izbora. Na taj je način upravo u dva navrata izabran i Željko Komšić ispred SDP-a iako je za njega glasovao najmanji broj birača s većinskih hrvatskih područja.