OTVORENA ISTRAGA

Od radnika u Fukushimi tražilo se da lažu o ozračenosti

21.07.2012 u 13:28

Bionic
Reading

Kooperant koji je radio na oštećenoj nuklearnoj centrali u Fukushimi u Japanu navodno je nagovarao radnike da varaju u vezi s razinom zračenja kojemu su bili izloženi, najvjerojatnije zato da ne bi izgubio posao, pišu u subotu japanski mediji

Kako navodi dnevni list Asahi Shimbun i drugi japanski mediji, direktor građevinske tvrtke Build-Up zatražio je u prosincu od desetka radnika da dozimetre koje su nosili radi mjerenja ukupne radioaktivnosti kojoj su bili izloženi stave u olovno kućište dok borave u najozračenijim dijelovima oštećene centrale, jer bi inače brzo dostigli dopuštenu godišnju granicu od 50 milisiverta.

Tako je htio postići da prijavljene vrijednosti budu niže od stvarnih kako bi tvrtka mogla nastaviti posao u centrali, izvješćuju glasila.

Radnici su u centrali radili četiri mjeseca, od prosinca 2011. do ožujka 2012., dodaje agencija Kyodo News.
Novinska agencija Jiji i neki dnevnici pišu da je ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi počelo istragu u vezi s time.

Nuklearna centrala Fukushima Daiichi oštećena je u ožujku prošle godine u razornom potresu snage 9 stupnjeva i tsunamiju koji je uslijedio.