RUSKI VELEPOSLANIK U FRANCUSKOJ:

'Asad je spreman otići na civiliziran način'

20.07.2012 u 17:58

Bionic
Reading

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad 'pristaje na odlazak', ali na 'civiliziran način', rekao je u petak u razgovoru za Radio France Internationale ruski veleposlanik u Francuskoj Aleksandar Orlov.

Na pitanje o tome je li Bašar al-Asad zapravo osuđen na pad s vlasti i da je to samo pitanje vremena, ruski diplomat odgovorio je da se 'osobno slaže s tim stajalištem'.

'Smatram da bi mu bilo vrlo teško ostati nakon svega što se dogodilo', kazao je Orlov.

U završnoj izjavi nakon sastanka Akcijske skupine za Siriju, održanog 30. lipnja u Ženevi, 'predviđa se prijelaz prema demokratskijem režimu', a 'tu je završnu izjavu Asad prihvatio', naglasio je ruski veleposlanik.

Asad je imenovao svojeg predstavnika za pregovore s oporbom o tom prijelazu. To znači da pristaje na odlazak. Ali na civilizirani način', ustvrdio je.

Orlov
je dodao da 'rješenje sukoba u Siriji može biti samo političko' i da 'treba pronaći put pregovora'.


Istodobno je ruska agencija Interfax, pozivajući se na vojno-diplomatske izvore, objavila da je Moskva odlučila 'odgoditi' isporuku triju borbenih helikoptera Siriji dok se stanje u toj zemlji ne 'normalizira'.

'Odluka o odgodi isporuke helikoptera Siriji povezana je s pogoršanjem vojnog i političkog stanja u toj zemlji i terorističkim napadom (u srijedu u Damasku) u kojem je ubijeno i ranjeno nekoliko visokih sirijskih vojnih dužnosnika te s jačanjem vojnih akcija oporbe', rekao je taj izvor.

'U takvim okolnostima vlasti nisu kadre jamčiti potpuno sigurni primitak helikoptera' u Siriji.

'Helikopteri i sustavi protuzračne obrane Siriji će biti isporučeni nakon normaliziranja stanja' u toj zemlji, prenosi Interfax tvrdnju svojeg izvora.

Tri ruska helikoptera Mi-25, koja su Siriji trebala biti vraćena nakon što su u Rusiji bili potpuno obnovljeni, zajedno sa sustavima protuzračne obrane, prevozio je ruski teretni brod Alaed, koji je u lipnju bio prisiljen prekinuti plovidbu prema Siriji i vratiti se u ruske teritorijalne vode.