BAN KI-MOON U ZAGREBU

'Moramo preuzeti kolektivnu odgovornost za Siriju'

20.07.2012 u 17:02

Bionic
Reading

'Globalni pokret za demokraciju jača. Iskustva Hrvatske mogu poslužiti svijetu, a svojim doprinosom na međunarodnoj sceni, ova će zemlja i sama ojačati', rekao je Ban Ki-moon, glavni tajnik Ujedinjenih naroda, na predavanju koje je povodom 20. obljetnice hrvatskog članstva u UN-u održao u petak poslijepodne u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici

'Ban Ban'

'Pripremajući se za ovaj put, otkrivao sam sve više o vašoj zemlji.Proučavajući vašu stoljetnu povijest, neprestano sam nailazio na poznatinaziv – Ban. Ban je, naravno, titula koju su politički vođe nosilistotinama godina. Postojao je ban Ivan, ban Nikola – ali ne i BanKi-moon! Pa je možda bolje da sam ja glavni tajnik Ban, a ne ban Ban',našalio se glavni tajnik UN-a, dodajući da je oduvijek želio posjetitiHrvatsku, o čijoj je obali čuo puno toga lijepoga.

Ban Ki-moon u Zagrebu boravi u sklopu turneje po zemljama jugoistočne Europe, zajedno sa zamjenikom za politička pitanja Jeffreyjem Feltmanom te najviše pozicioniranim Hrvatom u sustavu UN-a, pomoćnikom za ljudska prava Ivanom Šimonovićem

U 20-minutnom govoru pred članovima diplomatskog zbora, Akademije za politički razvoj i Hrvatskog društva za UN, Ban Ki-moon izrazio je duboku zahvalnost za aktivan angažman Hrvatske u mirovnim operacijama i njezin doprinos u području ljudskih prava. Ujedno, izrazio je duboku razočaranost neuspjehom Vijeća sigurnosti UN-a da usvoji rezoluciju o sankcijama Siriji te je, odgovarajući na pitanja, rekao da UN na primjeru Srebrenice mora naučiti da ne dopusti da se takve tragedije ponove.

Čestitajući, na hrvatskom jeziku, građanima Hrvatske 20. obljetnicu članstva u UN-u, Ban Ki-moon naglasio je da su 'Hrvati su teškom borbom ostvarili svoj san o neovisnosti'.

'Ponosni Hrvati i građani svijeta'

'Budući da ste većinom mladi, želim vas potaknuti da nastavite putem kojim je krenula Hrvatska – tako što ćete biti ponosni Hrvati koji su ujedno i građani svijeta. Vi ste dio najveće mlade generacije u povijesti – i svojim odlukama i djelima možete pisati povijest', rekao je glavni tajnik UN-a.

Uz svoje resurse i iskustva u mirovnim operacijama i poslijeratnoj obnovi, Hrvatska je dala i snage aktivno angažirane na terenu pa hrvatski vojnici, policajci i stručnjaci sudjeluju u devet UN-ovih misija. Hrvatska daje svoj doprinos i u području ljudskih prava, nabrojio je Ban Ki-moon ističući primjer Ivana Šimonovića, jednog od svojih najvažnijih pomoćnika, čije znanje i iskustvo sada koriste mnogima u svijetu koji su još uvijek zakinuti za ostvarivanje svojih ljudskih prava.

'Gospodin Šimonović je dugogodišnji gorljivi zagovornik naših ciljeva', rekao je Ban ističući da mu je Šimonović dao konstruktivne savjete o mnogim teškim pitanjima u području ljudskih prava

Ban Ki-moon izrazio je osobitu zahvalnost i predsjedniku Ivi Josipoviću jer se pridružio Mreži utjecajnih muškaraca, koju je glavni tajnik UN-a pokrenuo kako bi se zaustavilo nasilje nad ženama.

Uključite se!

Internet može biti sjajno sredstvo za postizanje demokracije: tko godima kameru i internetsku vezu može pratiti poštuju li se ljudska prava.Svatko može svoje političke vođe pozvati na odgovornost. Svatko možeinzistirati na pravdi, ustvrdio je Ban Ki-moon, pozivajući sve darazmisle koliko još toga mogu učiniti za UN i za svijet. On pak vidi tripodručja u kojima se može dati veliki doprinos: davanje podrškezemljama u tranziciji, zauzimanje za poštivanje ljudskih prava iunapređivanje održivog razvoja.

'Ravnopravnost žena i osnaživanje žena nužni su za napredak u svim područjima. Pozivi žena i mladih na demokraciju pomeli su Bliski istok i Sjevernu Afriku. Neki kažu da su mladi budući vođe. Ja više volim reći: mladi nas vode danas', poručio je Ban Ki-moon.

Kolektivna odgovornost za Siriju

Posljednjih 18 mjeseci bilo je nevjerojatno: održali su se izbori u zemljama pritisnutima diktaturom, a nedavni izbori u Libiji veliki su korak naprijed, rekao je Ban Ki-moon.

Istovremeno, traje borba s 'vrlo uznemirujućim događajima'.

'Duboko sam zabrinut i frustriran zbog situacije u Siriji. Neuspjeh Vijeća sigurnosti da djeluje, poput onog kojemu smo svjedočili jučer, veliko je razočaranje. U ovom kritičnom trenutku, ne možemo zanemariti kolektivnu odgovornost koju imamo da osiguramo mirnu, demokratsku tranziciju Sirije, koja odgovara legitimnim očekivanjima sirijskog naroda', rekao je Ki-moon dodajući da se previranja događaju i u drugim područjima svijeta, a jača i terorizam.

Upitan podsjeća li situacija u Siriji na stanje u BiH prije rata, rekao je da je Sirija jedinstven slučaj, iako su zajedničko kršenje ljudskih prava koja su univerzalna i fundamentalna.

'Vi na Balkanu ste to iskusili, ljudi na Bliskom istoku i u Burmi su to iskusili. Ne samo Vijeće sigurnosti i UN nego smo svi odgovorni za ono što se događa', kazao je Ban.

Teška lekcija iz Srebrenice

Što se tiče jugoistočne Europe, sve su nove nacije na ovom području 'prošle put od najcrnjih dana do ere demokracije, europske integracije, pomirbe i iznalaženja načina da ostvare uspješnu, međusobno povezanu i tolerantnu budućnost'.

Na pitanje je li UN odgovoran za masovno ubojstvo više od osam tisuća Bošnjaka u Srebrenici, kao što to tvrdi Yasushi Akashi, specijalni izaslanik glavnog tajnika UN-a za bivšu Jugoslaviju, Ban je priznao da UN i međunarodna zajednica nisu ispunili očekivanja stanovnika Srebrenice, gdje su 1995. Srbi počinili genocid nad muslimanima.

Vikend u Istri

Nakon predavanja na Gornjem gradu, Ban Ki-moon uputio se u posjet Školinarodnog zdravlja 'Andrija Štampar' u čast Andrije Štampara, jednog odosnivača Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i prvog predsjednikaOpće skupštine WHO-a u Ženevi. Susrest će se i osobljemUN-ovih agencija u Hrvatskoj.

Na poziv predsjednika Josipovića, glavni tajnik UN-a večeras ćeotputovati na Brijune, gdje će se u subotu sastati s državnimvrhom. Posjetit će i Pulu, a u Istri će se zadržati do nedjelje poslijepodne, kada kreće u Crnu Goru.

Iz Srebrenice moramo naučiti tešku lekciju da nikada više ne dopustimo da se takva tragedija ponovi', rekao je Ban Ki-moon, koji će u sklopu turneje po regiji posjetiti Srebrenicu. Naglasio je da je načelo odgovornosti za zaštitu civila jedan od prioriteta njegova mandata. 'Negdje smo u tome uspjeli, a negdje na tome predano radimo', dodao je glavni tajnik UN-a.

'Hrvatska ima ogroman potencijal za održivi razvoj'

Osim promicanja stabilnosti i zaštite ljudskih prava, Hrvatska može doprinijeti i održivom razvoju, poručio je glavni tajnik UN-a, ocjenjujući održivi razvoj 'ključnim pitanjem našega doba'.

Neki će tvrditi da su radna mjesta i gospodarski rast važniji, no ne vide da će se ulaganjem u održivi razvoj otvoriti bolja radna mjesta, ostvariti čišći rast i zelenija budućnost. Hrvatska je već uspješna u energetskoj efikasnosti. Ova zemlja ima ogroman potencijal za razvoj postojećih obnovljivih izvora energije', rekao je Ban Ki-moon, dodajući da je Hrvatska bogata prirodnim ljepotama i kulturnom tradicijom koju se može očuvati i pokazati svijetu.

U ponešto neformalnijem tonu, Ki-moon je poručio sudionicima predavanja da će nakon odlaska iz regije otputovati u London na Olimpijske igre.

Kukoč upamćen po tricama i UN-u

'Čujem da hrvatska rukometna reprezentacija – Kauboji – ima dobre šanse da osvoji medalju. Ne mogu vam reći za koju ću zemlju navijati budući da to ne bi bilo diplomatski. No mislim da će mi se oprostiti ako priznam da se divim hrvatskim košarkaškim zvijezdama', rekao je Ki-moon prisjećajući se Tonija Kukoča, prvaka Chicago Bullsa iz devedesetih godina.

'Tonija Kukoča možda pamtite po tricama, ali ja cijenim njegov angažman za UN. On je jedan od brojnih Hrvata koji su svoja postignuća iskoristili da pomognu našem radu. Sudjelovao je čak u programu za adolescente s Balkana pod nazivom 'Košarka bez granica' koju je sponzorirao Program UN-a za nadzor droga'.

'Ako volite košarku ili nogomet... Ako studirate diplomaciju ili filozofiju... Ako imate profil na Twitteru ili Facebooku, i vaš se glas može čuti. Možete ostaviti traga. Možete biti građanin svijeta koji radi za bolji svijet', rekao je, zaključno, glavni tajnik UN-a.