MEĐUNARODNA ISTRAGA

Bombaš samoubojica iz Burgasa nije Bugarin

20.07.2012 u 17:06

Bionic
Reading

Muškarac koji je izazvao eksploziju u autobusu s izraelskim turistima ispred zračne luke u bugarskom Burgasu nije državljanin Bugarske, a Sofija uz pomoć stranih objavještajnih službi nastoji utvrditi pojedinosti o napadaču, objavilo je bugarsko ministarstvo unutarnjih poslova u petak.

Istražitelji su rekli da su uspjeli doći do uzoraka DNK iz prstiju bombaša samoubojice i sada provjeravaju baze podataka u pokušaju da ga identificiraju. Bugarski premijer Bojko Borisov je parlamentu rekao da će to biti učinjeno u roku od tri do četiri dana.

'Govorimo o osobi koja nije bugarski državljanin', rekao je bugarski ministar unutarnjih poslova Cvetan Cvetanov na konferenciji za tisak. 'Razmjenjujemo informacije s našim izraelskim kolegama i drugim službama'.

Izrael je optužio libanonski Hezbolah kojega podržava Iran za napad koji se dogodio u srijedu u Burgasu, popularnom crnomorskom turističkom odredištu. Iran je, međutim, zanijekao bilo kakvu upletanost u napad.


Cvetanov je rekao da istražitelji rade na nekoliko smjerova, uključujući i mogućnost da je počinitelj imao suučesnika, ali je odbacio izvješća medija da iza napada stoji neka lokalna ćelija Hezbolaha. 'O takvim se tezama i interpretacijama nije razgovaralo ili raspravljalo. U ovom smo trenutku usredotočeni na realističnije opcije', rekao je, izvijestio je Reuters.

Cvetanov
je na konferenciji za tisak rekao da bugarske službe nastoje utvrditi gdje je napadač, koji se u Bugarskoj nalazio najmanje četiri dana, provjeravajući svaku minutu do trenutka napada, prenio je CNN. Po podacima bugarskih vlasti, bombaš je putovao s krivotvorenom vozačkom dozvolom izdanom u Michiganu, u SAD-u. U napadu je ubijeno osam osoba, šestero Izraelaca, jedan Bugarin i napadač a više od 20 osoba je ozlijeđeno.