EUROZONA ODOBRILA

Španjolskim bankama paket pomoći od 100 milijardi eura

20.07.2012 u 17:05

Bionic
Reading

Ministri financija zemalja članica eurozone dogovorili su u petak paket pomoći španjolskim bankama u visini do najviše 100 milijardi eura, a 30 milijardi eura će biti stavljeno na raspologanje do kraja srpnja za slučaj da nekoj financijskoj instituciji hitno zatreba pomoć već ovoga ljeta

Ministri su odluku donijeli na telefonskoj konferenciji.

'Ministri su jednoglasno odobrili danas financijsku pomoć za rekapitalizaciju financijskih institucija na zahtjev španjolskih vlasti od 25. lipnja 2012. godine', kaže se u priopćenju euroskupine nakon završetka telefonske konferencije.

Pomoć će biti osigurana iz privremenog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), dok stalni Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) ne počne s radom, što se očekuje ubrzo. Financijska pomoć će ići preko španjolskog državnog fonda za pomoć bankama (FROB).


Pomoć se dodijeljuje isključivo za španjolski bankarski sektor, za razliku od pomoći Grčkoj, Portugalu i Irskoj, koje su sredstava dobila za financiranje državnog duga.

U memorandumu o razumijevanju, koji će biti potpisan za nekoliko dana, definirani su strogi uvjeti koja Španjolska mora ispuniti u zamjenu za pomoć. Riječ je o 32 uvjeta, koji između, ostaloga uključuju pojačani nadzor Europske komisije nad španjolskim bankama, restukturiranje banaka u poteškoćama u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama te strukturne reforme u financijskom sektoru.

'Euroskupina je uvjerena da će reforme koje su dio ovoga financijskog aranžmana osigurati povratak svih dijelova španjolska bankovnog sektora na stabilne i zdrave osnove', kaže se u priopćenju ministara financija eurozone.