VELEPOSLANICA U BRUXELLESU

Roksanda Ninčić nova šefica srbijanske diplomacije?

20.07.2012 u 13:16

Bionic
Reading

Veleposlanica Srbije pri Europskoj uniji (EU) Roksanda Ninčić gotovo izvjesno će biti nova srbijanska ministrica vanjskih poslova, prenosi u petak beogradski dnevnik Danas pozivajući se na neimenovane izvore u vrhu buduće vladajuće koalicije Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS) i Ujedinjenih regiona Srbije (URS)

Ninčić će, navodi list, gotovo izvjesno biti šefica diplomacije u novoj srbijanskoj vladi i ona je, po riječima tih izvora, jedini ozbiljan kandidat te koalicije za tu dužnost nakon što je ravnateljica vladinog ureda za europske integracije Milica Delević, članica sada već sigurno oporbene Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića, odbila ponudu SNS-a da bude ministrica vanjskih poslova u novoj vladi.

Izvori Danasa navode kako strani diplomati nemaju primjedbi na to da Roksanda Ninčić preuzme dužnost šefice diplomacije, a list doznaje kako je Milica Delević vrlo blizu odluke da napusti i mjesto ravnateljice vladina ureda za europske integracije te da bi je na tom mjestu mogao zamijeniti suradnik beogradske nevladine organizacije Centar za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fond) Milan Pajević.

U srbijanskoj javnosti proteklih dana se dosta nagađalo o tome tko će biti na kojoj ministarskoj poziciji u novoj vladi čije se formiranje očekuje sljedećeg tjedna.

Vjeruje se da će predsjednik SPS-a Ivica Dačić, koji je mandatar za sastav nove vlade, biti novi premijer i istodobno ostati na dužnosti ministra unutarnjih poslova koju je i dosad obavljao.


Za sada se zna i da će predsjednik srbijanskog Nacionalnog vijeća za suradnju s Haškim sudom i dosadašnji ministar rada i socijalne politike u vladi na odlasku Rasim Ljajić biti potpredsjednik vlade i ministar za unutarnju i vanjsku trgovinu, telekomunikacije i informatičko društvo, što je on sam u četvrtak potvrdio.

O imenima ostalih budućih ministara i dalje se nagađa u medijima, a već ranije najavljeno je kako će nova vlada najvjerojatnije imati 15 ili 16 ministarstava, što je manje u odnosu na dosadašnju vladu koju je činilo 17 ministarstava.

Za ponedjeljak je najavljen nastavak konstitutivne sjednice srbijanskog parlamenta, započete 31. svibnja kada su verificirani mandati novih 250 zastupnika i konstituiran novi parlament.

U nastavku konstitutivne sjednice se očekuje izbor novog predsjednika parlamenta, potpredsjednika i skupštinskih radnih tijela, a nakon toga i nakon donošenja izmjena i dopuna zakona o vladi i ministarstvima, i izbor nove srbijanske vlade.