OČEKIVANA ODLUKA

Rusija i Kina uložile veto na sankcije Siriji

19.07.2012 u 18:08

Bionic
Reading

Rusija i Kina su u četvrtak u UN-ovu Vijeću sigurnosti uložile veto na rezoluciju zapadnih zemalja u kojoj sirijskom režimu prijete sankcijam

Riječ je o trećem dvostrukom rusko-kineskom vetu na pokušaje UN-a da Damask izloži pritisku otkako je prije šesnaest mjeseci izbio sirijski sukob. Prvi veto uložile su u listopadu 2011. a drugi u veljači 2012.

'Velika Britanija je zaprepaštena vetom Rusije i Kine', rekao je britanski veleposlanik Mark Lyall Grant, optužujući dvije zemlje da 'svoje nacionalne interese stavljaju ispred života milijuna Sirijaca'.

Ova nova blokada u UN-u događa se u trenutku kada sirijskom prijestolnicom bjesni sukob regularnih snaga i naoružane oporbe.

U nacrtu rezolucije zapadnih zemalja koji su podnijeli Francuska, Sjedinjene Države, Njemačka, Portugal i Velika Britanija, Damasku se prijeti gospodarskim sankcijama ako sirijske snage za deset dana ne prestanu rabiti teško oružje protiv oporbe.

Usto se misija tristotinjak UN-ovih promatrača u Siriji (UNSMIS), koji su raspoređeni sredinom travnja ali su u lipnju prekinuli rad zbog nastavka borbenih djelovanja, produljuje za 45 dana. Vijeće treba donijeti odluku o sudbini UNSMIS-a do petka navečer, kada istječe mandat njegove devedesetodnevne misije.